Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 20:44
ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

OΣΥ Α.Ε.: Σε παρερμηνεία η μη έγκριση της σύμβασης για την προμήθεια 300 λεωφορείων

OΣΥ Α.Ε.: Σε παρερμηνεία η μη έγκριση της σύμβασης για την προμήθεια 300 λεωφορείων

«Φρένο» προς το παρόν βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην άμεση προμήθεια των 300 λεωφορείων με τη διαδικασία του leasing. Βασική ένσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ, είναι η εσφαλμένη εντύπωση πως τα εν λόγω λεωφορεία δεν θα είχαν πλευρικά ανοιγοκλειόμενα παράθυρα.

Η ΟΣΥ μετά την απόφαση αυτή, προχωρά στην άμεση υποβολή αίτηση ανάκλησης για την άρση της δημιουργηθείσης παρερμηνείας.

Πιο συγκεριμένα:

Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. έλαβε γνώση της με αριθμό 50/2021 Πράξης του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το διαγωνισμό προμήθειας 300 λεωφορείων με leasing, σύμφωνα με την οποία:

– κρίνεται μεν ότι ο εν λόγω ανοιχτός διαγωνισμός διενεργήθηκε – αντί της διαπραγμάτευσης που παρείχε ως δυνατότητα ο νόμος – για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος,

– αλλά, παρόλα αυτά, κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης. 

Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. διαπίστωσε αμέσως ότι οι λόγοι της μη έγκρισης οφείλονται σε εσφαλμένη πληροφόρηση, προς τούτο και αποφάσισε στην άμεση υποβολή αίτηση ανάκλησης για την άρση της δημιουργηθείσης παρερμηνείας. 

Συγκεκριμένα, στο ΣΤ΄ Κλιμάκιο δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα προσφερόμενα λεωφορεία, σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και παραλαβής τους από την Ο.ΣΥ. Α.Ε., δεν θα είχαν πλευρικά ανοιγοκλειόμενα παράθυρα.

Η παρανόηση αυτή οφείλεται στο ότι υποβλήθηκαν πέραν των δεσμευτικών εγγράφων του διαγωνισμού και επιπλέον έγγραφα (προσπέκτους) παρουσίασης των αρχικών μοντέλων των λεωφορείων, στα οποία τα παράθυρα εμφανίζονταν ως μη ανοιγοκλειόμενα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσίαση ενός οχήματος σε μια διαφημιστική μπροσούρα δεν εμφανίζει το όχημα που θα παραδοθεί αλλά αυτό που είναι κατά τον αρχικό χρόνο παραγωγής. 

Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, οι μεγαλύτερες στο χώρο εμπορίας λεωφορείων δεσμεύονται να παραδώσουν τα οχήματα προς χρήση με ανοιγοκλειομενα παράθυρα επιφέροντας την σχετική μεταβολή.

Το ότι όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, αλλιώς η Ο.ΣΥ. Α.Ε. δεν θα τα παραλάβει, αναφέρεται σαφώς τόσο στη διακήρυξη του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο σύμβασης το οποίο έχουν λάβει και αποδεχτεί στην προσφορά τους οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις συμμόρφωσης που έχουν καταθέσει στο φάκελό τους και οι τρεις εταιρείες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News