ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βόμβες των ασφαλιστικών εισφορών που μπαίνουν ξανά «κατάψυξη»

Οι βόμβες των ασφαλιστικών εισφορών που μπαίνουν ξανά «κατάψυξη»

Από τέλη  Μαρτίου θα έπρεπε ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να πληρώσουν τα χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από την προηγούμενη χρονιά παρόλα αυτά λόγω της κρίσης του COVID-19 και στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν για φέτος για τα τέλη Μάρτιου. Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές βάσει του φορολογητέου εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» θα υπάρξει νέα τρίμηνη παράταση  για τις  οφειλές αυτές που οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να τις πληρώσουν σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάρτιο. Έτσι παραπέμπεται για τον Ιούνιο η αποπληρωμή των χρεωστικών υπολοίπων που έχουν προκύψει μετά την μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 30 Ιουνίου. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, ενώ οι 4 επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Εντός των ημερών αναμένεται και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την νέα παράταση και τις λεπτομέρειες.

Η ρύθμιση 24-48 δόσεων

Οι οφειλές της παραπάνω κατηγορίας του 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση των 24-48 σε αντίθεση  με τις συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις του 2017 και 2018. Στην ρύθμιση που τελικά ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2022 μπορούν να υπαχθούν και όλα τα κορωνοχρέη προς τα ταμεία από το πρώτο lockdown .Oι οφειλές δηλαδή από ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου 2020. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις ρυθμίσουν  σε έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις , ενώ το ελάχιστο ποσό δόσης  είναι τα πενήντα ευρώ. Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 24 δόσεις τότε η ρύθμιση θα είναι άτοκη ενώ εάν επιλέξει περισσότερες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έως 48 θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να  υποβάλλει την αίτηση του για την ένταξη στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μέχρι και τις 31/1/2022.

Βέβαια στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα σενάρια για τα χρέη προς τα Ταμεία όπως να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης (περισσότερων δόσεων)  των ασφαλιστικών χρεών για όλη τη διάρκεια πανδημίας, δηλαδή όχι μόνο για το πρώτο lockdown. Βέβαια στο σενάριο αυτό υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις εάν μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να είναι οριζόντια ή θα αφορά μόνο επιχειρήσεις που έμειναν και μένουν για μεγάλο διάστημα κλειστές με κρατική εντολή. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την  εξέλιξη της πανδημίας .Εάν το Υπουργείο Εργασίας τελικά προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση το πιο πιθανό είναι να ενταχθούν μόνο οι κλειστές και ζημιογόνες επιχειρήσεις. 

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν από το 2022 κατ’ αρχήν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των “παγωμένων” χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη από εκκαθαρίσεις παλαιότερων ετών (2017 – 2019).

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News