ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΧΣ: Το παρασκήνιο και η σημασία της αποχώρησης του Μάρτιν Τζούρντα

ΤΧΣ: Το παρασκήνιο και η σημασία της αποχώρησης του Μάρτιν Τζούρντα

Με μια καθοριστική περίοδο που κρίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής συμπίπτει η αποχώρηση του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Μάρτιν Τζούρντα που αποχωρεί εσπευσμένα από την ηγεσία του Ταμείου, όπως όλα δείχνουν κατόπιν κυβερνητικής υπόδειξης. 

Η παραίτηση υποβλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ. Γιώργο Ζαββό με άμεση μάλιστα εφαρμογή. 

Η αποχώρηση του Μάρτιν Τζούρντα αν και αιφνιδιαστική δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία, αφού κατά καιρούς η κυβέρνηση δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τα πεπραγμένα του Ταμείου και την «αποτυχία» του στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να επιτύχει την αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο επικεφαλής του ΤΧΣ θα πρέπει να διακρίνεται από εξωστρέφεια και να υποστηρίξει τη μετάβαση των τραπεζών στο ψηφιακό μέλλον. 

Ο ίδιος ο κ. Τζούρντα αυστριακής προέλευσης και με πλούσιο βιογραφικό αναδιοργάνωσης μικρών κυρίως τραπεζών, δεν φέρεται να είχε διαφωνία επί της αρχής. Προφανώς η διαφωνία κρίθηκε στις λεπτομέρειες με αποτέλεσμα και η «χημεία» μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών να μην εξυπηρετεί το στόχο.

Δυσαρέσκεια υπήρξε και από την πλευρά των τραπεζών και δη από την πλευρά της τράπεζας Πειραιώς, που του καταλόγιζε συγκρουσιακή συμπεριφορά και διάθεση να αναμιχθεί σε θέματα διοίκησης, τη στιγμή που η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ως τέτοια ερμηνεύτηκε και η πρόσφατη δήλωσή ότι η ΑΜΚ της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο έναντι του Απριλίου που είναι ο σχεδιασμός της Τράπεζας και για τον οποίο ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

Καυτή πατάτα φέρεται να είναι και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners, θέμα για το οποίο η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου. Από την πλευρά της Εθνικής σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί μια πάγια διαδικασία, η οποία έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα σε όλες τις παρόμοιες συναλλαγές. Η διοίκηση του Ταμείου υπό τον Μάρτιν Τζούρντα προτίθετο να ζητήσει τη γνώμη ανεξάρτητου συμβούλου που θα αξιολογήσει τη διαδικασία και ενδεχομένως και το προσφερόμενο τίμημα, βάσει αποτίμησης που θα έκανε ο σύμβουλος. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της διαδικασίας για την επιλογή του νέου επικεφαλής του Ταμείου, που θα γίνει μετά από διεθνή διαγωνισμό. Προηγουμένως θα καθοριστούν τα κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι οι νέες υποψηφιότητες να διαθέτουν διεθνή εμπειρία και να διαθέτουν την αναγκαία εξωστρέφεια ώστε να οδηγήσουν τις τράπεζες στην επόμενη μέρα. Τις υποψηφιότητες αυτές θα κληθεί να αξιολογήσει η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ, η οποία αποτελείται από 6 μέλη. Τα 3 υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ESM, 2 από τον υπουργό Οικονομικών και 1 από την ΤτΕ. Το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου θα πρέπει να εγκρίνει το Euroworking Group. 

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου. Έως την επιλογή του νέου προσώπου που θα ηγηθεί της διοίκησης του Ταμείου χρέη διευθύνοντος συμβούλου θα εκτελεί ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ηλίας Ξηρουχάκης. Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου μένει να καλυφθεί επίσης η θέση της κ. Μαρίκας Φραγκάκη που επίσης υπέβαλε την παραίτησή της πρόσφατα. Για τη θέση αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τον κ.Ιορδάνη Αϊβάζη, ο οποίος υπήρξε οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News