Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 17:02
ΔΝΤ

Πώς οι e- υπηρεσίες του κράτους φέρνουν επενδύσεις

Πώς οι e- υπηρεσίες του κράτους φέρνουν επενδύσεις

Η δυνατότητα να ανανεώσεις το διαβατήριο ή να βγάλεις άδεια οδήγησης online, να πληρώσεις την εφορία και άλλους λογαριασμούς με λίγα κλικ ή να λάβεις σημαντικά πιστοποιητικά από δημόσιες υπηρεσίες είναι πραγματικά πολύτιμη στην εποχή της Covid19. Πέρα από τις διευκολύνσεις και τα προφανή οφέλη, όμως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ειδικά των κρατικών υπηρεσιών μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προσελκύοντας ξένους επενδυτές. Μελέτη του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της online πρόβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και για τη χώρα μας, η οποία σύμφωνα σχετική έρευνα του ΟΗΕ έχει κάνει σημαντικότατα βήματα στην e- διακυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. 

Όσες κυβερνήσεις σπεύδουν- με ώθηση και από τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στη ζωή μας η Covid19- να ψηφιοποιήσουν περισσότερες υπηρεσίες βλέπουν άμεσα και τους «καρπούς» στο μέτωπο των επενδύσεων. Το ΔΝΤ εξέτασε τις ξένες άμεσες επενδύσεις σε 178 χώρες για μία περίοδο 16 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι e- υπηρεσίες λειτουργούν ως τονωτική ένση. Οι χώρες που εφαρμόζουν και υιοθετούν ισχυρές τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών ανεξάρτητα από τα επίπεδα ανάπτυξης, φαίνεται να προσελκύουν περισσότερες εισροές από εκείνες που είναι πιο αδύναμες στο μέτωπο αυτό και ειδικά σε υποδομές πρόσβασης στο internet. Στο ακόλουθο γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα η θετική σύνδεση. Για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι ισχυρές υποδομές Διαδικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επενδύσουν σε μία χώρα. Εάν δε η χώρα αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να βγάλουν άδειες και πιστοποιητικά που απαιτούνται ηλεκτρονικά, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. 

 

chart

 

Τα ευρήματα αυτά την ίδια ώρα αποκαλύπτουν ακόμη μία πηγή απόκλισης και διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ οικονομιών. Το ψηφιακό και τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα σε χώρες υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος διευρύνεται, σημειώνει το Ταμείο. Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα δε με τον δείκτη E-Government Development Index του (EGDI) ΟΗΕ περίπου οι μισές από τις 193 χώρες βαθμολογούνται χαμηλότερα του μέσου όρου που είναι στο 0,60. Στην αφρικανική ήπειρο η μέση βαθμολογία είναι περίπου 1/3 χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στην κορυφή βρίσκονται η Δανία, η Νότια Κορέα, αλλά και η Εσθονία, έχοντας κάνει ψηφιακά άλματα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη όμως και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως το Μπουτάν, το Μπαγκαντλές και η Καμπότζη εξελίσσονται σε ηγετικές δυνάμεις στην ανάπτυξη υποδομών e-government υπηρεσιών. 

 

Η εικόνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα 

Η χώρας μας ανήκει μπορεί να μην φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, αλλά ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των κρατών με «πολύ υψηλό» EGDI. Ο δείκτης το 2020 ήταν 0,8021 μονάδες, γεγονός που μας έδωσε την 42η θέση μεταξύ των 193 χωρών. Στον επιμέρους δείκτη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών έχουμε αποσπάσει βαθμολογία 0,81 και σε εκείνον του ανθρώπινου κεφαλαίου βαθμολογούμαστε με 0,8905. Η Εσθονία αντίστοιχα, εάν θέλουμε να δούμε τη σύγκριση με μία μικρή οικονομία της Ε.Ε., έχει EGDI στις 0,9473  μονάδες, στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές βαθμολογείται με 0,9212 και στο ανθρώπινο κεφάλαιο με 0,9266.  

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών που όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ ενώ εξασφαλίζουν πολύ υψηλή βαθμολογία σε ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου και διαθέτουν καλές υποδομές, έχουν σχετικά χαμηλή βαθμολογία στον τομέα online υπηρεσιών του κράτους. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν επίσης μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Στον επιμέρους δείκτη online υπηρεσιών (Online Service Index – OSI) η βαθμολογία της χώρας μας είναι μόλις 0,7059, την ώρα που της Εσθονίας είναι 0,9941. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και στηρίχθηκε εν πολλοίς στα δεδομένα του 2019 και λίγων μηνών του περασμένου έτους. Έτσι δεν αντανακλά τα βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τους τελευταίους 10 μήνες διπλασιάστηκαν οι παρεχόμενες e- υπηρεσίες για τους πολίτες στο ttp://gov.gr σε 1.054. 

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη σκιά της πανδημίας

Σύμφωνα με στοιχεία της UNCTAD, που έχει παρουσιάσει το «MR» ,υπολογίζεται (με βάση την επίδοση των τριών πρώτων τριμήνων) ότι στο σύνολο του 2020 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας κινήθηκαν κοντά στα 3,497 δισ. δολάρια. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2019 όταν είχαν σκαρφαλώσει στα 5,019 δισ. δολάρια- στην καλύτερη επίδοση από το 2002. Το 2019 ήταν το τέταρτο διαδοχικό έτος αύξησης των ξένων επενδύσεων σε ελληνικό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επλήγη σφοδρά από την πανδημία το 2020. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων επενδύσεις συνολικά στην κοινότητα συρρικνώθηκαν 71%.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News