BUSINESS & FINANCE

«Σπιντάρουν» οι κύριες συντάξεις – Παγώνουν οι επικουρικές

«Σπιντάρουν» οι κύριες συντάξεις – Παγώνουν οι επικουρικές

Ο Κωστής Χατζηδάκης μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης το οποίο προβλέπει άμεσα την χορήγηση της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μάλιστα αναδρομικά. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός προτεραιότητα θα δοθεί στις αιτήσεις των κύριων συντάξεων και δη σε όσες έχουν υποβληθεί πριν το 2018. Υπολογίζονται περί στις 15.000 περιπτώσεις. Το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων φθάνει τις 174.000. 

Από τη στιγμή όμως που το βάρος δίνεται στις κύριες συντάξεις μένουν πίσω τα αιτήματα εκείνων που ενώ έχουν λάβει την κύρια σύνταξη περιμένουμε την επικουρική. Πιέζεται έτσι ακόμη περισσότερο το σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Βέβαια ο αριθμός τους είναι μικρότερος περίπου 120.000 αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Έτσι το μείγμα νέα αιτήματα επικουρικών και μείωση του ρυθμού τους έκδοσης αυξάνει πλέον τον κίνδυνο για περαιτέρω διόγκωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Αυτό θα όπως καταλαβαίνουμε θα δημιουργήσει μια μετατόπιση του προβλήματος από το κλάδο της κύρια ασφάλισης στον κλάδο της επικουρικής.

Έτσι ξαφνικά η επικουρική ασφάλιση ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγαλύτερο βουνό εκκρεμών αιτήσεων με το κόστος να φθάνει ακόμη και τα 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR».

Το αυξημένο κόστος που ίσως προκύψει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό του Ταμείου. Υπενθυμίζετε πως πέρυσι χρειάστηκε να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός  του ΕΤΕΑΕΠ με αποτέλεσμα να ρευστοποιηθούν μερίδια  ύψους 286 εκατ. ευρώ από την περιουσία ύψους 1,4 δισ. που διαθέτει στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών. Η ρευστοποίηση έγινε προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες πληρωμής των νέων επικουρικών συντάξεων και των αναδρομικών καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα του λόγω και της πανδημίας. Πολλά είναι τα στελέχη μάλιστα που φοβούνται πως μπορεί να συμβεί και φέτος κάτι ανάλογο καθώς το lockdown έχει συμπιέσει πολύ τα έσοδα του Ταμείου.

Το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε πως το έκτακτο μέτρο της  καταβολής της εθνικής σύνταξης δεν αλλάζει το πλαίσιο των προσωρινών συντάξεων. Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε χθες στη Βουλή πως η διάταξη που θα φέρει το Υπουργείο Εργασίας για το ποσό «έναντι» σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη. Η προσωρινή σύνταξη, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας .

Πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Με το νέο σύστημα, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ μέχρι να εκδοθεί η προσωρινή τους σύνταξη.

Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Όσοι δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να υποβάλουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους. Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο τόσο το ποσό της εθνικής σύνταξης όσο  και τα αναδρομικά για όσο διάστημα εκκρεμεί η αίτηση .Δικαιούχοι της προσωρινή εθνικής σύνταξης θα είναι και οι ανάπηροι. Ο ασφαλισμένος, εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη θα την πάρει στη συνέχεια κανονικά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News