Business & Finance Πέμπτη 29/10/2020, 15:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητη η πολιτική και «σήμα» για το Δεκέμβριο

ΕΚΤ: Αμετάβλητη η πολιτική και «σήμα» για το Δεκέμβριο

Ξεκάθαρο σήμα για περαιτέρω μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το Δεκέμβριο έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και την ευρύτερη νομισματική πολιτική της, όμως η Λαγκάρντ μίλησε για ξεκάθαρη επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό, το συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να αναθεωρήσει τη στρατηγική και τα εργαλεία του κατά τη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, είπε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, καλώντας τις κυβερνήσεις να μην καθυστερούν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να πάρουν ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών.   

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη χάνει momentum γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Για την ακρίβεια, προανήγγειλε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα εκπλήξουν θετικά, όμως ο Νοέμβριος θα είναι πολύ άσχημος, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου να παρουσιάσει σημαντικά αποδυνάμωση.  

Σε αυτό το περιβάλλον, το συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε ήδη να αναλάβει δράση για την αναθεώρηση όλων των εργαλείων του στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όταν η δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων της τράπεζας θα δώσει μία πιο σαφή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου της ευελιξίας που έχει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων PEPP, τόνισε η Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος του PEPP διαμορφώνεται στα 1,35 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν απομείνει τα 700 δισ. ευρώ. 

Συνεπώς, η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%. Επιπλέον, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρέμεινε αμετάβλητο. 

Καθώς η Ευρωζώνη οδηγείται σε ένα δεύτερο lockdown, η αγορά περιμένει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την αύξηση του ύψους του προγράμματος PEPP και την επέκταση της διάρκειάς του στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Όπως όλα δείχνουν, το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα επιφέρει ένα νέο, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Ευρωζώνης, ενδεχομένως ανακόπτοντας την ανάκαμψη που αναμενόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλη αύξηση, όμως οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, αναμένοντας πλέον ακόμα και μια αρνητική ένδειξη. 

Ήδη, στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες μία δεύτερη εθνική καραντίνα, ενώ στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ θα εφαρμόσει ένα «light lockdown», κλείνοντας τα εστιατόρια, τα μπαρ και όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις από την επόμενη εβδομάδα. 

Από την άλλη πλευρά, ανάμεσα στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ είναι και η δυναμική του ευρώ, το οποίο έχει ανατιμηθεί κατά 5% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Το Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ είχε πει ότι η ενίσχυση του ευρώ συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίασή της, με την κεντρική τράπεζα να δηλώνει, πάντως, ότι οι πολιτικές της δεν στοχεύουν στην ισοτιμία του νομίσματος. Ως γνωστόν, το ισχυρό ευρώ επιδρά δυσμενώς στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News