ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας χρόνος αναστολές. Θα αλλάξει το σκηνικό;

Ένας χρόνος αναστολές. Θα αλλάξει το σκηνικό;

Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να αποσωληνώσει την αγορά εργασίας από το μέτρο των αναστολών καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές πλέον μήνα με τον μήνα εξαντλούνται.

Το πισωγύρισμα όμως στο λιανεμπόριο κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, η κλειδωμένη εστίαση, το ενδεχόμενο ενός τρίτου ολικού lockdown καθώς ο ιός συνεχίζει να καλπάζει φρενάρει ακόμη περισσότερο τον σχεδιασμό της κυβέρνηση. Τα επόμενα μέτρα στήριξης τουλάχιστον αυτά που αφορούν την ρευστότητα των επιχειρήσεων θα είναι περισσότερο στοχευμένα στις επιχειρήσεις, στους κλάδους που έχουν ακόμη κατεβασμένα ρολά και πλήττονται περισσότερο. Το είδαμε άλλωστε και στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής στην οποία ο αλγόριθμος ήταν ενισχυμένος για τις κλειστές επιχειρήσεις στις οποίες δόθηκαν βέβαια και τα μεγαλύτερα ποσά.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα εξειδικεύσει ένα πακέτο μέτρων για την εστίαση η οποία πλέον βρίσκεται σε κώμα και το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει τα κατάλληλα φάρμακα εντός βέβαια και των δημοσιονομικών αντοχών. Ανάμεσα στα μέτρα και οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και για τον μήνα Μάρτιο στην εστίαση αλλά και σε κλάδους όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το άνοιγμα τους αργεί.

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα δειλά δειλά να υπήρχε ένας αρχικός σχεδιασμό με στόχο τον Μάρτιο να γίνει ένα ¨κούρεμα¨ στις αναστολές αλλά φαίνεται πως πλέον το σχέδιο μετατίθεται για λίγο αργότερα. Τον Μάρτιο πλέον συμπληρώνεται  ένας χρόνος από τότε που το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας μπήκε σε εφαρμογή. Παρόλο αυτά μετά και την χθεσινή έκρηξη των μεταλλαγμένων κρουσμάτων αρχίζουν και αλλάζουν πολλά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες του “MR” το μέτρο των αναστολών πλέον είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ισχύσει οριζόντια τόσο στις κλειστές όσο και στις πληττόμενες επιχειρήσες και τον Μάρτιο. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το ίδιο μοντέλο με αυτό που ισχύει από τον Νοέμβριο.

Βέβαια ακόμη υπάρχουν στο τραπέζι τα σενάρια για σταδιακή αποκλιμάκωση των αναστολών αλλά πλέον λίγο αργότερα. Ίσως πια από τον Απρίλιο.

Ήδη οι αναστολές πλέον προαναγγέλλονται και συνδυαστικά το επόμενο διάστημα δούμε και ένα λίφτινγκ των ΚΑΔ που θα έχουν την δυνατότητα της χρήσης των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να μπει ένα ανώτατο πλαφόν στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να θέτουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις σε αναστολή. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε και στο πρώτο lockdown κατά το οποίο οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούσαν μπορούσαν να θέτουν έως το 60% του προσωπικού και όχι το σύνολο σε αναστολή.

Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει και το σενάριο στις πληττόμενες επιχειρήσεις οι αναστολές να συνδέονται με το ποσοστό της μείωσης τζίρου. Βάσει του κριτηρίου αυτού θα μπορεί ουσιαστικά να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται σε μια επιχείρηση και οι αναστολές. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετές αυθαιρεσίες από επιχειρήσεις που ανήκουν κυρίως στους πληττόμενους ΚΑΔ γεγονός που έχει χτυπήσει ήδη το καμπανάκι στο Υπουργείο Εργασίας. Κομβικό ρόλο το επόμενο διάστημα θα παίξει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς οι όποιες αναστολές θα συνδυαστούν και με σαφάρι ελέγχων. Μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε σαφείς εντολές στους επιτελείς του ΣΕΠΕ για  αυξημένο έλεγχο των «μαϊμού» αναστολών εργασίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News