Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 10:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «αντισώματα» στην πανδημία το «made in Greece»

Ποια ελληνικά προϊόντα βρήκαν, παρά τους περιορισμούς, το δρόμο για τις αγορές του εξωτερικού

Με «αντισώματα» στην πανδημία το «made in Greece»

Το 2020 «χάθηκαν» 3,1 δισ. ευρώ από τις ελληνικές εξαγωγές με την συνολική αξία τους να υποχωρεί στα 30,7 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν όμως εν πολλοίς αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε ο κλάδος των πετρελαιοειδών. Εάν αυτός εξαιρεθεί τότε οι εξαγωγές όχι μόνο άντεξαν στη σαρωτική πανδημία και τα lockdown, αλλά παρουσίασαν μικρή αύξηση 3,2% στα 24,05 δισ. ευρώ. Ποια ήταν όμως τα made in Greece εκείνα προϊόντα, που είχαν τα ισχυρά «αντισώματα» και βρήκαν το δρόμο προς τις αγορές του εξωτερικού ακόμη και εν μέσω περιορισμών; 

Η ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ μας δίνει μία πλήρη εικόνα για τις μεγάλες δυσκολίες της περασμένης χρονιάς,τις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τα όσα έχουν πετύχει οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση (18,7%), ενώ καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των χημικών με τις εξαγωγές το 2020 να κινούντα σε επίπεδα 10,3% υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Μεταξύ των κλάδων που ξεχώρισαν ήταν επίσης εκείνοι των ποτών/καπνού (+6,4%) και των λαδιών (+7,1%). 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η εικόνα του Δεκεμβρίου. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον συγκεκριμένο μήνα 2020 παρουσίασε αύξηση 12,9%, με τους κλάδους των τροφίμων (+27%), μηχανημάτων (+37,5%), βιομηχανικών προϊόντων (+15,8%), λαδιών (+20,1%) και χημικών (+7,6%) να οδηγούν την ανάκαμψη. 

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στο παγκόσμιο εμπόριο την περσινή χρονιά κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πέτυχαν να εμφανίσουν θετικό πρόσημο, με τους κλάδους των Τροφίμων, των Χημικών, των Βιομηχανικών και των λαδιών να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Οι Έλληνες εξαγωγείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς, με τους οιωνούς να προδιαγράφονται θετικοί» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη. 

Σε ποιες αγορές κατευθύνθηκαν τα ελληνικά προϊόντα 

Τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων έκαναν άλμα της τάξης του 11,3% προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο και υπερκάλυψε την πτώση κατά 6,8% στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Μάλιστα αν εξαιρεθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές καταγράφουν μεγαλύτερη ακόμη αύξηση προς τις χώρες της ΕΕ κατά 15,2% και πλήρη αναστροφή της εικόνας προς τις τρίτες χώρες, με άνοδο κατά 9,2%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, βελτιώθηκε κατά 4,4 μονάδες περίπου και άγγιξε το 55,7% έναντι 51,3% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2019. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες, που διαμορφώθηκε στο 44,3% έναντι 48,7%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 63,5% και των τρίτων χωρών στο 36,5%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2020, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι πρακτικώς στάσιμη προς τις χώρες της ΕΕ (-0,6%) και με σημαντική πτώση προς τις τρίτες χώρες (-19%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 5,4% και οριακή πτώση της τάξης του -0,7% προς τρίτες χώρες. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News