ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το market test για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ

Εως τις 15 Φεβρουαρίου τα σχολια των προμηθευτών

Ξεκινά το market test για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ

Η εκκίνηση του Μarket Test από την Κομισιόν για τους όρους πρόσβασης τρίτων προμηθευτών ενέργειας στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ  σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας 14 ετών (για την οποία η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) .

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», μετά το πράσινο φως που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν απέστειλε αναλυτικό ερωτηματολόγιο στους προμηθευτές, ζητώντας τους να να υποβάλουν σχόλια επί της πρότασης έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι προμηθευτές καλούνται να τοποθετηθούν επί των βασικών σημείων του προτεινόμενου μηχανισμού, που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει την περίοδο 2021-2023 σε τμηματική πώληση προϊόντων ενέργειας μέσω σύναψης διμερών συμβολαίων αγοράς ενέργειας (Power Purchasing Agreements ή PPA’s)  με ιδιώτες προμηθευτές. Οι ποσότητες ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των PPAs –σε τριμηνιαία ή ετήσια βάση- θα αντιστοιχούν φέτος στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Για την περίοδο 2022-2023, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Η διάθεση των ποσοτήτων θα γίνεται σε προκαθορισμένη τιμή, ενώ οι ελάχιστες προς διάθεση ποσότητες ανέρχονται σε 0,025 TWh (τεραβατώρες)  στα τρίμηνα PPAs και σε 0,1 TWh για τα ετήσια.

Οι προμηθευτές ερωτώνται –μεταξύ άλλων- αν θεωρούν ότι ο μηχανισμός θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αν θα προσφέρει κίνητρο για την είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά, αν προτιμούν τα προϊόντα να έχουν τριμηνιαία ή ετήσια διάρκεια, αν θεωρούν ότι χάρη στα PPA’s θα μπορούν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες τους με ανταγωνιστικούς όρους, αν θα εκφάσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον μηχανισμό και πότε θα επιθυμούσαν να γνωρίζουν τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Market Test θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, και να οριστικοποηθού κάποιες παράμετροι  του μηχανισμού που δεν έχουν «κλείσει» ακόμη, όπως η τρίμηνη ή ετήσια διάρκεια των παραγώγων.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα σχόλια των προμηθευτών και θα τα λάβει υπόψη στην τελική της απόφαση, με την οποία θα εγκρίνει την εφαρμογή του μηχανισμού, ο οποίος –σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- θα συμβάλλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.  Και τούτο διότι, η δυνατότητα των προμηθευτών να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News