BUSINESS & FINANCE

Η αγορά υπολειτουργεί, οι αναστολές επιμένουν

Η αγορά υπολειτουργεί, οι αναστολές επιμένουν

 Ο αριθμός των αναστολών συνέχισε να κινείται και τον μήνα Ιανουάριο σε υψηλά επίπεδα. Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο ήταν 623.557 στους οποίους σήμερα αναμένεται να πιστωθούν συνολικά 306 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τον Δεκέμβριο σε αναστολή βρέθηκαν 645.000 εργαζόμενοι ενώ η κρατική δαπάνη για το έκτακτο επίδομα ήταν στα 325 εκατ. ευρώ.

Οι αναστολές που δηλώθηκαν ήταν μόνο κατά 22.000 λιγότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Πάντως ερωτήματα προκαλεί πώς ο αριθμός των αναστολών συνεχίζει να είναι τόσο υψηλός παρόλο που υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας όπως το λιανεμπόριο που λειτουργεί έστω με click inside και click away στις κόκκινες περιοχές και κανονικά στις άλλες περιοχές.

Υπενθυμίζεται πως στο λιανεμπόριο απασχολούνται πάνω από 600.000 εργαζόμενοι. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο αριθμός ναι μεν είναι περίπου ίδιος αλλά οι μέρες που έμειναν οι εργαζόμενοι σε αναστολή είναι λιγότερες καθώς αρκετοί κλάδοι λειτουργούν κανονικά. Εάν συγκρίνουμε όμως και το ποσό που δόθηκε κατά μέσο όρο στους εργαζόμενους πάλι δεν δικαιολογείται το ύψος της κρατικής δαπάνης. Τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι πήραν 503 € ενώ τον Ιανουάριο 491€.

Τι πληρώνεται σήμερα

Σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021. Εάν ένας εργαζόμενος έμεινε σε αναστολή όλο τον Ιανουάριο θα πάρει 534 €. Εάν πάλι ο εργαζόμενος για παράδειγμα έμεινε σε αναστολή από τις 1 έως 17 Ιανουαρίου θα λάβει το ποσό των 307,44 ευρώ.

Επιπλέον σήμερα θα καταβληθεί και το πόσο που αναλογεί σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό  «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.

Από την άλλη οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Τι ισχύει τον Φεβρουάριο

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου και του Υπουργείου Εργασίας για σταδιακή αποσολήνωση της αγοράς εργασίας από τα μέτρα στήριξης και η εφαρμογή ενός άλλου μείγματος μέτρων με στόχο την στήριξη των απασχόλησης όπως φαίνεται προς το παρόν παγώνει. Η  εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα και αυτό τον μήνα να ισχύει το οριζόντιο μέτρο των αναστολών. Ειδοποιός βέβαια διαφορά είναι πως τόσο οι αναστολές όσο και οι ανακλήσεις αυτόν τον μήνα θα πρέπει να προαναγγέλλονται έστω μια ημέρα πριν. Η αλλαγή αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυθαιρεσίες αρκετών επιχειρήσεων καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των αναστολών γίνεται κατάχρηση της κρατικής βοήθειας. Για το διάστημα από 1-5 Φεβρουαρίου οι προαναγγελίες των αναστολών θα πρέπει να γίνουν μέχρι αύριο Παρασκευή ειδάλλως οι δηλώσεις που θα γίνουν εκπρόθεσμα θα θεωρηθούν άκυρες και ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει κανονικά τον εργαζόμενο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News