Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Αδυναμία αντίδρασης από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αδυναμία αντίδρασης από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω των 600 μονάδων και κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 μηνών παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να βρει τα κατάλληλα στηρίγματα για μια πειστική ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις αμψιμαχίες μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη έως και το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης εναλλασσόταν μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, αδυνατώντας να ξεκολλήσει από το στενό εύρος των 592 – 599 μονάδων.

Έτσι μοιραία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 595,16 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία στιγματίστηκε από το -8% στις τράπεζες και το -24% στην Τρ. Πειραιώς. Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο να καθορίζεται στα 26,5 εκατομμύρια τεμάχια. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε κατά 0,39%, τερματίζοντας κάτω από τις 1.400 μονάδες, ενώ ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος, παρά τα αρχικά κέρδη, εμφάνισε αρνητικά πρόσημα, κλείνοντας στο -0,48% και τις 250 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ενδεικτικές του κλίματος αβεβαιότητας ήταν και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο μέσο της ημέρας να αντιδράει στο +4%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει στο +0,14%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές (-0,21% η Alpha Bank, -0,33% η Eurobank, -1,27% η Εθνική Τράπεζα).

Στο ταμπλό, όπου πωλητές και αγοραστές έδωσαν σκληρή μάχη, ξεχώρισε το +3,26% στη μετοχή της Viohalco, το +3,23% στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, καθώς και το +2,45% στις μετοχές του Μυτιληναίου και του ΟΤΕ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+2,05%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean κατακρημνίστηκε στο -5,63% εξαιτίας των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον κλάδο των αερομεταφορών. Κατά 4,10% υποχώρησε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ στο -2,50% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Fourlis και Ελλάκτορα. 

Στο επίκεντρο η Τρ. Πειραιώς

Χθες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κατέρρευσε στο -24,26%, μετά τις πληροφορίες περί πρότασης τριών μετόχων για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέρριψε την παραπάνω πρωτοβουλία. Σήμερα παράλληλα, διέψευσε και τα σενάρια περί ανάγκης ΑΜΚ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας διαβεβαιώσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

«Η εταιρεία δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Η σημερινή διακύμανση δεν λέει κάτι. Ακόμη και στο +10% να βρισκόταν σήμερα, δεν αλλάζει κάτι. Είναι μια πτωτική μετοχή και οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει ΑΜΚ» δηλώνει στο kathimerini.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης από τη Fast Finance.

«Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την τράπεζα, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, επιδεινώνει και την τραπεζική κατάσταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο να κάνουμε μια γενικότερη επισήμανση. Ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από τους κατεστραμμένους ισολογισμούς, τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η μηδενική πιστωτική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, από την XSpot Wealth Management.

Όπως είναι φυσικό, οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν αποτύπωμα και στον ευρύτερο κλάδο των τραπεζών, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.«Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες» εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.

«Κατά την άποψή μου, τα υψηλά κόστη των τραπεζών για υπηρεσίες τραπεζικής και επενδυτικής, θα οδηγήσουν σταδιακά εκτός από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε έλλειψη πελατειακού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλάζουν ήδη το επιχειρηματικό τους μοντέλο» προσθέτει επικουρικά ο κ. Αλωνιστιώτης.

Πτωτικά Ευρώπη και ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία οδηγεί ολοένα και περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση έκτακτων περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η δημοσίευση μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία δίνουν μια πρώτη γεύση του αντικτύπου της πανδημίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες κατά 0,92% στις 352 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,94%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,92% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,77%. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διολισθαίνει κατά 0,48% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,13%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News