Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 12:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aγωγή κατά του Δημοσίου από επιχειρήσεις εστίασης

Aγωγή κατά του Δημοσίου από επιχειρήσεις εστίασης

Αντιμέτωπο με συλλογική αγωγή από επαγγελματίες της εστίασης που ζητούν αποζημίωση αναμένεται να έρθει το ελληνικό Δημόσιο. Όπως αναφέρει σήμερα ρεπορτάζ της «K» ήδη έχουν συλλεχθεί περί τα 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Μαρία Μποτονάκη, δικηγόρο και ιδιοκτήτρια του μπαρ «Comme il Faux» μέσα στον Μάρτιο θα έχουν κατατεθεί τα αιτήματα. «Αυτή τη στιγμή έχουν συλλεχθεί αιτήματα από περίπου 40 εταιρείες. Η πρωτοβουλία μας εκπροσωπεί 300 επιχειρήσεις, όμως μιλάμε με άλλα 50 σωματεία από όλη την Ελλάδα» αναφέρει στην «Κ».  

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση που θα αιτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου του 2019, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί σε λογικά επίπεδα, όπως επισημαίνουν ασφαλείς πηγές και σίγουρα αρκετά κάτω από 50%. Το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί το επόμενο διάστημα με βάση και τη σχετική έρευνα της υπόθεσης που κάνουν οι δικηγόροι.

Η εστίαση μένει κλειστή εδώ και τρεις μήνες, ενώ φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο, χωρίς να αποκλείεται να παραταθεί η αναστολή μέχρι τον Ιούνιο.

Τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» έχουν εμφανισθεί σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Γκάζι, Ψυρρή. Μάλιστα, πολλά μισθωτήρια συμβόλαια που έληξαν στο τέλος του χρόνου δεν ανανεώθηκαν, καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων ασκούσαν πιέσεις για αυξήσεις στα ενοίκια. 

Τα πρόστιμα 

Στα μηδενικά έσοδα ήρθε εν τω μεταξύ να προστεθεί ακόμη ένα πρόβλημα: αρκετές επιχειρήσεις είτε λόγω αδυναμίας είτε επειδή παρερμήνευσαν ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, δεν κατέβαλαν για το 2020 το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (το τέλος για τα τραπεζοκαθίσματα). Οταν το συγκεκριμένο τέλος δεν καταβάλλεται μέχρι το τέλος του έτους, εν προκειμένω μέχρι το τέλος του 2020, προσαυξάνεται αυτομάτως κατά 100%. Εάν δηλαδή μια επιχείρηση έπρεπε να καταβάλει τέλος 1.500 ευρώ, της επιβάλλεται και πρόστιμο άλλα 1.500 ευρώ και συνολικά πρέπει να πληρώσει 3.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή είναι σύμφωνη να μην επιβληθούν τα πρόστιμα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, θέμα το οποίο έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών μεθαύριο Παρασκευή. Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι να διαγραφούν τα πρόστιμα και να ανασταλεί η πληρωμή του επίμαχου τέλους μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News