ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα μικρό ΕΣΠΑ για την απασχόληση – Πώς θα κερδίσει το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έδαφος

Ένα μικρό ΕΣΠΑ για την απασχόληση – Πώς θα κερδίσει το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έδαφος

Με τη δόση των 728 εκατ. που εκταμιεύθηκε χθες συμπληρώθηκε το κονδύλι των 2,7 δισ. ευρώτου SURE που αναλογούσε στην χώρα μας. Ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ΕΣΠΑ που χρησιμοποιήθηκε εντός του 2020 για να στηρίξει τις θέσεις απασχόλησης. Το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ έχει δοθεί ήδη από το κρατικό προϋπολογισμό και έτσι η υπολειπόμενη δόση έρχεται να «βουλώσει τρύπες» του προϋπολογισμού. Μέσω του SURE χρηματοδοτούνται μέτρα όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ ανά μήνα και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή όπως και η  υλοποίηση του προγράμματος Συν-Εργασία

Το ποσό των 2,7 δισεκ. ευρώ, που δανείστηκε η χώρα μας, έχει εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο έως και μηδενικό. Από την άλλη μέχρι τώρα είναι ίσως από τα μοναδικά ευρωπαϊκά εργαλεία που μπόρεσε να ξεπεράσει γρήγορα τις ευρωπαϊκές αγκυλώσεις και να φθάσει σχετικά γρήγορα στα ταμεία της κάθε χώρας. Και στην περίπτωση της Ελλάδας η δεύτερη δόση που αντιστοιχεί στο SURE καταφέρνει vα ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τη στιγμή που το χρειάζεται ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ακόμη ένα αίτημα στην Κομισιόν ώστε να μπορέσει να πάρει μέρος αδιάθετου κονδυλιού του προγράμματος SURE σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό πόσο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη  είναι περί τα 10 δισεκ. ευρώ  από τα οποία η Ελλάδα διεκδικεί ένα νέο μερίδιο.

Από την άλλη η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας δεν έχει επιτρέψει ακόμα στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό τρόπο στήριξης των θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα το κόστος να παραμένει αρκετά υψηλό για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μία λύση για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά με μικρότερο κόστος θα ήταν περισσότερες επιχειρήσεις να στραφούν στο πρόγραμμα Συν-εργασία. Το γεγονός όμως πως πολλοί κλάδοι βρίσκονται ακόμη κλειδωμένοι φρενάρει το σχέδιο.

Το Συν-εργασία συνεχίζεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου ενώ όπως έχει  εξελιχθεί η πανδημία το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα στον μηχανισμό υπάρχει χαμηλή συμμετοχή καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ προτιμούν τις αναστολές από τον μηχανισμό. Τον Νοέμβριο τον πρώτο μήνα του lockdown σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» περίπου 6.000 επιχειρήσεις συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενώ για τον μήνα Ιανουάριο ο αριθμός μειώθηκε στις 1.131 για την πρώτη φάση. Βέβαια ένας λόγος που θα μπορούσε να εξηγηθεί η μειωμένη συμμετοχή για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο είναι πως οι συνεχείς εναλλαγές στο άνοιγμα διάφορων οικονομικών κλάδων σημαίνει και σκαμπανεβάσματα στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Έτσι αρκετές είναι αυτές οι επιχειρήσεις  που δεν πληρούν την προϋπόθεση της πτώσης του κύκλου εργασιών κατά 20%. Άλλωστε το είδαμε και πρόσφατα στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας προκαταβολής πως χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός της ενίσχυσης (μία στις δύο), καθώς δεν πληρούσαν την προϋπόθεση της μείωσης κατά 20%.Ένα από τα σενάρια σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη συμμετοχή στον μηχανισμό Συν-εργασία είναι ένα μίνι λίφτινγκ της προϋπόθεσης που θα πρέπει να τηρείτε για τον κύκλο εργασιών. Όπως για παράδειγμα μια αλλαγή στην περίοδο αναφοράς του κύκλου εργασιών ακόμα και αναπροσαρμογή του ποσοστού μείωσης του κύκλου εργασιών.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News