Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 13:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: 47,9 εκατ. ευρώ έως τώρα στους δικαιούχους

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: 47,9 εκατ. ευρώ έως τώρα στους δικαιούχους

Επιδοτήσεις δόσεων για στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 47,9 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» από τον Νοέμβριο. Στα σκαριά βρίσκεται και το Γέφυρα 2, το οποία θα φορά επιδότηση επιχειρηματικών δανείων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στις 29 Ιανουρίου, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των πληρωμών, κατεβλήθησαν 24,7 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην επιδότηση 110.037 δανείων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις επιδότησης, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ.

«Με την υλοποίηση του προγράμματος Γέφυρα η Κυβέρνηση παρέχει ουσιαστική στήριξη στους πολίτες που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και επιβραβεύει, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας. 

Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων 

Εν τω μεταξύ όπως έχει γράψει το MoneyReview τη δυνατότητα ένταξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση της δόσης των επιχειρηματικών δανείων από το κράτος, ανοίγει η δυνατότητα που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ. 

Το όριο που θέτει η Ε.Ε. ως κρατική ενίσχυση αποτελεί ουσιαστικά το πλαφόν για το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ως κρατική στήριξη και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα δύο φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου το κράτος να μπορέσει να δώσει απευθείας ενισχύσεις. Η νέα αύξηση του ορίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή διευρύνει τις δυνατότητες του δημοσίου να δώσει αυξημένες κρατικές ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι εγγυήσεις και οι επιδοτήσεις δανείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η επιδότηση της δόσης των τόκων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News