Έρχονται σημαντικές αποφάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
Ξεκαθάρισμα των ΑΜΚΑ, περισσότερους ελέγχους και συμφωνία – πλαίσιο για τη συνεργασία Πολιτείας – Φαρμακευτικών εταιρειών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα, ώστε να πετύχει των εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που ξεφεύγει συνεχώς
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να συναφθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και του κλάδου του φαρμάκου, το οποίο θα καθορίζει τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη διακίνηση φαρμάκων στη χώρα ειδικά των καινοτόμων.
Παράλληλα, σε τροχιά ολοκλήρωσης κινείται η διαδικασία για το διαχωρισμό των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, και περισσότερο η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, από την πρόσφατη απάτη σε βάρος του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά σε ανασφάλιστα άτομα, όπως Ρομά, μετανάστες που έχουν απελαθεί και πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες κράτησης (σωφρονιστικά ιδρύματα, δομές μεταναστών κ.λπ.).
Παράλληλα και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία μίλησε στο συνέδριο, σημείωσε ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση με το ΑΜΚΑ τους στην υγεία και οι οποίοι δεν είναι πλέον εργαζόμενοι στη χώρα και δεν θα έπρεπε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα.
Ελέγχους αναμένεται να διενεργήσει και η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα κεντρικής παραγγελειοληψίας, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.
«Με βάση αυτήν την πλατφόρμα έχουμε μία απόλυτα σαφή εικόνα του τι αγοράζει το κάθε νοσοκομείο και σταδιακά μπαίνουμε και στη διαδικασία των ελέγχων. Θα βγουν και από εμάς περιστατικά όπως πολύ ορθά, με την χρήση των ψηφιακών του εργαλείων και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, αποκαλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η μεγάλη απάτη τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Άρης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της βιωσιμότητας του συστήματος αφορά στην πάταξη της απάτης.
Η ΕΚΑΠΥ με βάση και σχετικό πρόσφατο νόμο, έχει αναλάβει και τον καταλογισμό του clawback, δηλαδή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα, ποσό το οποίο υποχρεούται να επιστρέφει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έχουν εκδοθεί τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2023 και σε έναν μήνα δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο, το 2ο εξάμηνο του 2023. «Σε συνεννόηση με την Πολιτεία, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός του έτους εκτιμάται ότι μπορέσουμε να εκδώσουμε και τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2024», σημείωσε ο κ. Αποστόλου. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα, καθώς ήδη για το 2ο εξάμηνο του 2024 τα στοιχεία που χρειάζονται για τον καταλογισμό, σε ποσοστό περίπου 95% υπάρχουν ήδη στα ψηφιοποιημένα αρχεία της ΕΚΑΠΥ. Κι αυτό γιατί με βάση το νόμο η ΕΚΑΠΥ ανέλαβε τις παραγγελίες γα το σύνολο των φαρμάκων την 1η Ιουλίου του 2024.
Σχετικά με τον καταλογισμό για το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα αίτημα από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διακινούν σκευάσματα με τιμή άνω των 30 ευρώ, να αλλάξει διάταξη η οποία εξαιρεί από την κατανομή τα φτηνότερα σκευάσματα. Συγκεκριμένα, με εφαρμογή από το 2023, τα φάρμακα με τιμή μέχρι 5 ευρώ δεν πληρώνουν clawback, ενώ από 5,01 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ το clawback είναι κλιμακωτό και απαλλάσσει από σημαντικό βάρος τις εταιρείες που τα διακινούν.
Οι φαρμακευτικές ζητούν να κατέβει ο πήχυς των εξαιρέσεων στα φάρμακα από 15 ευρώ και κάτω και όχι από 30 ευρώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αλλάζει και ο αλγόριθμος υπολογισμού του clawback και φυσικά τα σημειώματα που θα εκδοθούν δεν θα είναι σωστά. Για το λόγο αυτό η ΕΚΑΠΥ θα προχωρήσει στον υπολογισμό με τα σημερινά δεδομένα για το clawback του α εξαμήνου του 2023 ώστε αν υπάρχουν αλλαγές να κάνει τις σχετικές διορθώσεις στα σημειώματα του δευτέρου εξαμήνου που θα ακολουθήσουν ένα μήνα μετά.
Αναφορικά με το πρόσφατα θεσμοθετημένο rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΚΑΠΥ αναμένεται να εισηγηθεί την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα όρια για την εφαρμογή του. Σύμφωνα με το νόμο, ως ανώτατο όριο ορίζεται το 7%, αλλά με βάση τα στοιχεία και τις αναλύσεις που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ιατροτεχνολογικών έχουν συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας το ποσοστό αυτό να είναι στο 5% και να εξαιρεθούν εντελώς από την εν λόγω έκπτωση τα ιατροτεχνολογικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μετά από διαγωνισμό.
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Φρένο στην υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων βάζει το Υπουργείο Υγείας
ΕΣΥ: Επενδύσεις 656 εκατ. για κτιριακή αναβάθμιση και 78 εκατ. για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News