Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα πήγε από το γραφειοκρατικό χάος στην ψηφιοποίηση
Αφιέρωμα στην τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όπως και σχετική συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung (SZ).
«Ο 37χρονος Κυρανάκης ανήκει στην κυβερνώσα συντηρητική Νέα Δημοκρατία και διατελεί υφυπουργός από το 2023. Επομένως, είναι κάπως μεροληπτικός όταν δηλώνει στην SZ πως η χώρα “έχει προχωρήσει πολύ” στον τομέα της ψηφιοποίησης. Εντελώς αμερόληπτα όμως, αυτή η θέση έχει πράγματι βάση», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Και τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης συνεχίζονται. «Όπως λέει ο Κυρανάκης, αυτήν την περίοδο προχωράει η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. “Και το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος τομέας όπου θα αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων”. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες, προσθέτει ο Κυρανάκης. “Αλλά, αν μου επιτρέπεται, και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.
[…] Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς σημαίνει όταν οι εκθέσεις της ΕΕ αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει “σημαντική πρόοδο”: στην κλίμακα σχετικά με την ψηφιακή διοίκηση η χώρα φτάνει τους 90 πόντους. Αυτό είναι “πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ”.
[…] Πριν από έξι χρόνια το ελληνικό κράτος ήταν ακόμη κατά κύριο λόγο αναλογικό, μετρώντας 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με τους πολίτες του. Τρία χρόνια αργότερα, το 2021, οι συναλλαγές αυτές έφταναν τα 566 εκατομμύρια. Πλέον τέσσερις στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιούν το gov.gr, είτε στη διαδικτυακή του ιστοσελίδα είτε ως app».
Όπως τονίζει ο Κυρανάκης στην SZ, στόχος είναι «όταν οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με το κράτος, να μην επικρατεί χάος, αλλά όλα να κυλούν απλά».
Βέβαια υπάρχουν και χώρες που είναι ακόμη πιο μπροστά στην ψηφιοποίηση από την Ελλάδα, όπως η Λετονία. Σε ορισμένες υπηρεσίες «εξακολουθεί να υπάρχει η γραφειοκρατία των παλαιότερων εποχών και τα υποστελεχωμένα γραφεία, όπου σου δίνεται η εντύπωση πως βρίσκεσαι ακόμη στο 1990». Τουλάχιστον όμως στο app του gov.gr wallet, το οποίο επεκτείνεται διαρκώς, «δεν υπάρχουν ουρές ούτε αγουροξυπνημένοι υπάλληλοι».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News