Υπ. Υγείας: Επένδυση 7 εκατ. για αναβάθμιση του συστήματος συγκέντρωσης στοιχείων για το ΕΣΥ
Με στόχο την αυτοματοποίηση και την αμεσότερη συλλογή στοιχείων από τις δομές του ΕΣΥ σχετικά με τις νοσηλείες, τις επισκέψεις των πολιτών, αλλά και τις δαπάνες υγείας, το Υπουργείο Υγείας ανοίγει το δρόμο για επένδυση άνω των 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος. Η εξέλιξη του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI-Health, το οποίο υπάρχει και λειτουργεί ήδη, σε ένα πιο σύγχρονο εργαλείο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Εξάλλου με βάση τα στοιχεία του συγκεκριμένου συστήματος θα καταρτούνται και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και επίσης θα επιδιώκεται ο περιορισμός των άσκοπων δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης ύψους 7,13 εκατ. ευρώ, καλώντας τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν σχετική πρόταση στο «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ», με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI Health». Ουσιαστικά το Υπουργείο ζητά από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού τη σχετική πρόταση, στην οποία ο Γενικός Γραμματέας κ. Άρης Αγγελής φαίνεται να προχωρά άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή: «Ο σκοπός μας είναι να αναδιοργανώσουμε την αποστολή, συλλογή και επεξεργασία της πληροφορίας των φορέων του Υπουργείου Υγείας καθώς και της οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων από την επεξεργασία των δεδομένων σε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο BI. Το σύστημα θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και τα εργαλεία που μας δίνει η χρήση του h-cloud της ΗΔΙΚΑ ενώ θα ακολουθεί τις οδηγίες του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δεδομένα Υγείας σχετικά με τη χρήση πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων υγείας».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Άδωνη Γεωργιάδη, η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (Business Intelligence – BI) περιλαμβάνει ένα σύνολο από εφαρμογές και μεθοδολογίες που έχουν σκοπό τη λήψη διοικητικών αποφάσεων για τη διαχείριση και την ανάπτυξη των διαφόρων οργανισμών. Βασικές λειτουργίες του ΒΙ είναι μεταξύ άλλων η συλλογή ,αποθήκευση και καθαρισμός δεδομένων, Πίνακες Ελέγχου (Dashboards),κοινή χρήση πληροφοριών καθώς και λεπτομερείς αναλύσεις.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του ένα τοπικά εγκατεστημένο πληροφοριακό πρόγραμμα που κάνει ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο συλλέγοντας χειρωνακτικά στοιχεία από τους εποπτευόμενους φορείς του. Παρότι λειτουργικό, το σύστημα αυτό είναι τεχνολογικά απαρχαιωμένο και δεν υποστηρίζει την αυτόματη συλλογή δεδομένων. Επιπλέον, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις του Υπουργείου, οι οποίες αυξάνονται λόγω της ανάγκης για περισσότερη πληροφορία από διάφορα συστήματα. Επομένως θεωρείται επιτακτική ανάγκη ο τεχνολογικός ανασχεδιασμός, με την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας και διαχείρισης, για τη συλλογή δεδομένων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, από την επεξεργασία των οποίων θα παρέχεται σύγχρονη και χρήσιμη επιτελική πληροφόρηση.
Να αναφέρουμε δε πως παρά την αλλαγή του ονόματος σε BI Health, ουσιαστικά το σύστημα δεν άλλαξε και παρέμεινε στην αρχική μορφή όπως το είχε δημιουργήσει ως ESYnet το 2011 ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.
Για τους παραπάνω λόγους, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, θα χρηματοδοτηθεί το νέο «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI-Health», που θα είναι ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα και θα υποστηρίζει τις δράσεις διαρκούς Διοικητικής Πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας. Το BI-Health αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών διοικητικής πληροφόρησης, της αποδοτικότερης διαχείρισης των πόρων και του πιο λεπτομερούς ελέγχου των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων.
Η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται με την παρούσα πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 7.130.000 ευρώ.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ΠΣ ΕΠΑ έως την 28/02/2025 και ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2025.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιοποιούνται 173 εκατ. ιατρικά αρχεία 108 νοσοκομείων – Ποιοι ανέλαβαν το έργο των 103 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Υγείας: Πώς θα υποβάλλονται τα παράπονα για τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News