Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 15:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: «Ναι» στη δημιουργία κοινού δικτύου bad banks στην Ευρώπη

Ενρία: «Ναι» στη δημιουργία κοινού δικτύου bad banks στην Ευρώπη

Υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου bad banks για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων τάχθηκε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φρανκφούρτης υπογράμμισε ότι «η διασύνδεση του δικτύου των εθνικών bad banks, μέσω κοινών χρηματοδοτικών μηχανισμών και εναρμονισμένης τιμολόγησης, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη εκτίναξη των NPLs, η οποία είναι πιθανό να λάβει χώρα μόλις εκπνεύσουν τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν λάβει μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι η λήξη αυτών των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News