ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πτωχευτικό

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πτωχευτικό

Η προετοιμασία για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο προκειμένου ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή να ενεργοποιηθεί στον προγραμματισμένο χρόνο, θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο με εκπροσώπους των τραπεζών.

Η εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την έγκριση 52 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκδοσή τους, καθώς μετά την παράταση που δόθηκε, ο νόμος ενεργοποιείται:

  • από την 1η Ιουνίου 2021 για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ μέσω της δυνατότητας εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και παροχής δεύτερης ευκαιρίας
  • από την 1η Μαρτίου 2021 για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, μέσω προσφυγής στο δικαστήριο και της δυνατότητας ένταξης στη διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Η προεργασία έχει τεθεί υπό το άγρυπνο μάτι των θεσμών, που παρακολουθούν στενά την πορεία εκτέλεσης του έργου, με στόχο το νέο πλαίσιο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, του πτωχευτικού κώδικα, αλλά και όλων των μεταβατικών μέτρων που έχουν επιστρατευθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης ως μέτρα διευκόλυνσης. Μεταξύ αυτών οι αναστολές δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες σε 400.000 περίπου νοικοκυριά επιχειρήσεις και τα προγράμματα στήριξης από την πλευρά του κράτους, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τη δόση για δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού που δίνει την εναλλακτική δυνατότητα σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πριν αυτό καταφύγει στην πτώχευση, να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες εκτός δικαστηρίου. Η δυνατότητα αυτή θεωρείται κρίσιμη ενόψει του «βουνού» των υποχρεώσεων που θα αφήσει πίσω της η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι οποίες έχουν «παγώσει» λόγω covid.

Εκτός από την έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύουν τη διαδικασία, ο εξωδικαστικός μηχανισμός απαιτεί τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα υποδέχεται τις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και επιπλέον θα δίνει τυποποιημένες λύσεις διακανονισμού με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο. Την τεχνική επεξεργασία του αλγόριθμου έχει αναλάβει η KPMG σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Η διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί επίσης προπτωχευτική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών.

Φορέας Ακινήτων

Βασικό πυλώνα του νέου πτωχευτικού νόμου αποτελεί επίσης ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που θα αγοράζει τα σπίτια που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, επιτρέποντάς τους να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου. 

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προκηρύξει τον Μάρτιο τον διαγωνισμό για την επιλογή των ιδιωτικών κεφαλαίων (funds) που θα επενδύσουν κεφάλαια για τη σύσταση του φορέα και θα αναλάβουν και τη διαχείρισή του. Με δεδομένο ότι ο φορέας θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα μέσω των ενοικίων που θα εισπράττει, στην καταβολή των οποίων θα συμβάλλει και το κράτος μέσω της επιδότησης που προβλέπεται, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο φορέας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από το φθινόπωρο και μέχρι τότε το κενό στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα καλύπτει το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» που είναι σε ισχύ και στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 160.000 φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News