Στο υπουργικό συμβούλιο, το ν/σ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 στο εθνικό δίκαιο
Το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2022/2555 (NIS2) για την επίτευξη υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σήμερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Πρόκειται για μία απαραίτητη εξέλιξη δεδομένης της αυξημένης πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών, των σοβαρών ζητημάτων που θέτουν στη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας και της διατάραξης παροχής κρίσιμων υπηρεσιών. Το κόστος του κυβερνοεγκλήματος αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνώντας σε παγκόσμιο επίπεδο τα 10 τρισ. για το 2023, ενώ επίσης ατομικά δικαιώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες και σύνθετες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-μΠΕ, στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανταγωνιστικού ψηφιακού περιβάλλοντος, το οποίο αναβαθμίζει τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας έναντι κυβερνοαπειλών. Επίσης επιδιώκεται η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην επικοινωνία μεταξύ Οργανισμών και Εθνικών Αρχών, καθώς και στη διευρωπαϊκή συνεργασία.
H Οδηγία NIS2 αφορά:
- Όλες τις μεσαίες επιχειρήσεις (απασχολούν από 50 έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 250 εκ. ευρώ) ή και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ενδεικτικά στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, της Υγείας, υπηρεσιών cloud και data centers, τηλεπικοινωνιών, παραγωγής και διανομής τροφίμων, παραγωγής χημικών προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων, διαχείρισης λυμάτων και αποβλήτων, εταιριών ταχυμεταφορών.
- Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους σε παρόχους δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρόχους υπηρεσιών εμπιστοσύνης, μητρώα ονομάτων τομέα ανωτάτου επιπέδου, και παρόχους υπηρεσιών συστήματος ονομάτων τομέα.
με τις προτεινόμενες διατάξεις:
- Ορίζεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) ως ενιαία αρμόδια αρχή και ως αρμόδια ομάδα απόκρισης.
- Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Ενισχύεται ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός κυβερνοασφάλειας.
- Καθορίζεται πλαίσιο για τη συντονισμένη γνωστοποίηση ευπαθειών.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης απαιτήσεων σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων, ή μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις αναφοράς περιστατικού.
με την εφαρμογή της NIS2 θα αυξηθεί η ζήτηση σε υπηρεσίες, προϊόντα και ειδικούς κυβερνοασφάλειας. Για το σκοπό αυτό η ΕΑΚ θα προετοιμάσει σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης, παρέχοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News