ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Τη δυνατότητα ένταξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση της δόσης των επιχειρηματικών δανείων από το κράτος, ανοίγει η δυνατότητα που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ. 

Το όριο που θέτει η Ε.Ε. ως κρατική ενίσχυση αποτελεί ουσιαστικά το πλαφόν για το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ως κρατική στήριξη και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα δύο φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου το κράτος να μπορέσει να δώσει απευθείας ενισχύσεις. Η νέα αύξηση του ορίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή διευρύνει τις δυνατότητες του δημοσίου να δώσει αυξημένες κρατικές ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι εγγυήσεις και οι επιδοτήσεις δανείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η επιδότηση της δόσης των τόκων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2».

Ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ένταξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, δηλαδή αυτών που έχουν τζίρο έως  50 εκατ. ευρώ και απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, οι οποίες κινδύνευαν να μείνουν εκτός του προγράμματος, λόγω της αυξημένης συσσώρευσης κρατικών ενισχύσεων μέσω των προγραμμάτων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. 

Η συζήτηση για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» ξεκινά με τους θεσμούς από τη Δευτέρα και η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης. Βασικό κριτήριο που θα πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να επιδοτηθεί είναι η μείωση του τζίρου της σε ποσοστό 20% τουλάχιστον.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει επίσης το κατά πόσο εκτός από τις συνεπείς μέχρι σήμερα επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, θα επιδοτηθούν και  δάνεια που είναι σε καθεστώς καθυστέρησης ή δάνεια καταγγελμένα από το παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει όλες τις κατηγορίες δανείων, αλλά η επιδότηση να είναι μειωμένη για αυτές που έχουν οφειλές στις τράπεζες σε καθυστέρηση  κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα 1» που εφαρμόστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προϋπόθεση θα τεθεί οι επιχειρήσεις αυτές να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να μην είναι προβληματικές δηλαδή να εφαρμόζουν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους.

Το αυξημένο όριο των κρατικών ενισχύσεων που είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. ειδικά για την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία παρατάθηκε έως και τα τέλη του 2021 από τον Ιούνιο που προβλεπόταν αρχικά και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην κυβερνητική προσπάθεια για την ενίσχυση των μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News