ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Μετεξελίσσεται σε sovereign wealth fund – Τα επόμενα projects

Υπερταμείο: Μετεξελίσσεται σε sovereign wealth fund – Τα επόμενα projects

Σε φάση μετασχηματισμού βρίσκεται το Υπερταμείο, αφού προωθείται η μετεξέλιξή του σε δημόσιο επενδυτικό ταμείο, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών sovereign wealth funds, ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Growth Fund, Γρηγόρης Δημητριάδης. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια θα τρέξουν τα πιο άμεσα projects τα οποία αφορούν: 

 • Την ανάπλαση της Helexpo ΔΕΘ
 • Τον διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στις Ελληνικές Αλυκές 
 • Την παραχώρηση του αεροδρομίου στην Καλαμάτα, με τον κ. Δημητριάδη να αποκαλύπτει ότι το Υπερταμείο θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή της τάξης του 10% “για να εξασφαλίζουμε ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν σωστά και θα δημιουργείται αξία για όλους μας” όπως είπε.

Παράλληλα το Υπερταμείο προωθεί σε συνεργασία με διάφορους συμβούλους στη διαδικασία παραχώρησης και των υπολοίπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Το νέο επενδυτικό ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει κατεύθυνση προς τη βιωσιμότητα, με στόχο να γίνει ένα σοβαρό sovereign wealth fund. Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Υπερταμείου εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται με αντίστοιχα funds του εξωτερικού, κάτι που βοήθησε να πειστούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πλέον σχεδιάζεται το επόμενο βήμα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Η αλλαγή των ΔΕΚΟ προς το… καλύτερο

Υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε ότι οι ΔΕΚΟ μπορούν μα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Εκτός από την περίπτωση της ΔΕΗ η οποία άλλωστε αποτελεί πιλότο και για τις άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ότι:

 • ο ΟΚΑΑ τριπλασίασε τα μεγέθη του
 • η ΚΑΘ διπλασίασε τα μεγέθη της
 • οι Ελληνικές Αλυκές γύρισαν κερδοφόρες 

Στην ΕΤΑΔ, όπως ανάφερε ο κ. Δημητριάδης, “προχωράμε για να μάθουμε με ακρίβεια ποια είναι η δημόσια περιουσία και να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα”.

Μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία

Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα του ESG σημειώνοντας ότι “για τους CEOs των εταιρειών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα,  μπορεί να μην είναι προτεραιότητα το ESG, όμως θεωρούμε ότι είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο πρέπει να αλλάξουν για να είναι βιώσιμες”. 

 

Υπερταμείο: Μετεξελίσσεται σε sovereign wealth fund – Τα επόμενα projects-1

 

Σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Υπερταμείου, η Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας, υπογράμμισε ότι με προτεραιότητα την ανάπτυξη που έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στη διακυβέρνηση, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του, εφαρμόζουν στρατηγικές ESG, τις οποίες ενσωματώνουν στην επιχειρησιακή λειτουργία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε ακόμη ότι η Ελλάδα το 2024, χάρη στις επιδόσεις του Υπερταμείου ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων σχετικά µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανθεκτικότητα, ανέβηκε στη 12η θέση (16 θέσεις συγκριτικά με το 2022) στην κατάταξη του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard ανάμεσα σε 200 Δημόσια και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Ελληνικές Αλυκές

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Ελληνικές Αλυκές, η κα Τροκούδη, ανέφερε ότι μέχρι τέλος του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει προκύψει ο στρατηγικός επενδυτές, προσθέτοντας ότι στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με την κα Τροκούδη, “το θέμα είναι ποιο είναι μοντέλο επενδυτή θα επικρατήσει. Θα είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των FCMGs ή θα είναι εταιρεία που παράγει που παράγει αλάτι;”. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι Ελληνικές Αλυκές να ενισχύσουν τη δυναμική τους, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες αγορές και να αναπτύξουν νέα προϊόντα, ενώ θα εξεταστεί με προσοχή αν έχει νόημα να μπουν στη λιανική η αν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στο b2b. Σε κάθε περίπτωση το Υπερταμείο θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή (όπως και οι Δήμοι), ωστόσο ο επενδυτής θα πρέπει να έχει ισχυρό ποσοστό.

Τέλος, όπου υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας των Ελληνικών Αλυκών, το Υπερταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με αρμόδια υπουργεία για την σχετική έκδοση αδειών. 

Κεντρικές Αγορές

Για τους Οργανισμούς Κεντρικών Αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), ο CEO του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος ανέφερε ότι για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων έχουν ξεκινήσει συζητήσεις εδώ και έναν χρόνο. “Γίνονται διάφορες μελέτες, αλλά δεν πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ, είναι αντίστοιχο έργο με την ανάπλαση της ΔΕΘ”.

Υπερταμείο: Μετεξελίσσεται σε sovereign wealth fund – Τα επόμενα projects-2

Επισήμανε ωστόσο ότι από τότε που οι κεντρικές αγορές έχουν περάσει στο Υπερταμείο έχουν γίνει πολλά πράγματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήδη μετράμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα παίρνοντας πράσινο ρεύμα (ΑΠΕ) από τη ΔΕΗ, ενώ πλέον έχουμε οπτική ίνα με ανταγωνιστικές τιμές για τις υπηρεσίες μας αλλά και τους εμπόρους, όταν το 2020 είχαμε ταχύτητες ίντερνετ 2 Mbps και «τα αρχεία μας δεν έφευγαν ούτε με…περιστέρι».

Ακόμη πρόσθεσε για την Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης ότι “την παραλάβαμε το 2014 και ήταν κλειστή μέχρι το 2021, όπου την θέσαμε σε λειτουργία και πολλοί δεν το πίστευαν”.

Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα δεν βίωσε σε καμία στιγμή επισιτιστική κρίση όπως αντιμετώπισαν άλλες χώρες λόγω γεγονότων όπως ήταν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ, αν και θεωρεί ότι η επάρκεια τροφίμων θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητούμενα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τον πλανήτη γενικότερα τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε τέλος ότι “πλέον έχουμε p&l και μετρήσιμους στόχους, ενώ δίνουμε και μέρισμα. Για τη χρήση του 2023 θα δώσουμε μέρισμα €2,1 εκατ., ενώ το 2022 δώσαμε €2 εκατ. Παράλληλα εμείς δεν έχουμε καμία επιχορήγηση, ενώ διατηρούμε και ένα δικό μας ταμείο με €20 εκατ.”

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγορών, προωθείται η e-ιχθυόσκαλα, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης των λειτουργιών και υπηρεσιών της Ιχθυόσκαλας, το οποίο θα παρέχει πλήρως ψηφιακές υπηρεσίες στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς αλιείας, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και σε αυτό της εμπορίας και διοχέτευσης των προϊόντων στην λιανική αγορά.

Το e-Λαχαναγορά δεν εξελίχτηκε ως marketplace για τις περίπου 300 εταιρείες της λαχαναγοράς ή τις 700 γενικότερα – καθώς καμία από αυτές δεν έχουν δικό τους marketplace – ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκο, στόχος είναι να λειτουργήσει ως portal το οποίο θα παρέχει σε καταναλωτές και εμπόρους τιμές προϊόντων τις οποίες πουλάνε κοντινές σε εμάς αγορές όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Σημείωσε ότι η τάση για παρατηρητήρια τιμών υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι “το παρατηρητήριο τιμών του ΟΚΑΑ είναι το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για τις τιμές του χονδρεμπορίου στη χώρα μας. Έχουμε μάλιστα βάθος δεκαετίας στις τιμές”.

Ο κ. Αποστολάκος σημείωσε με έμφαση ότι “είναι πολύ χρήσιμο ως καταναλωτής να γνωρίζω ότι οι ντομάτες έχουν €2 στη λαχαναγορά και δεν θα τις πληρώσω €4,5 στη Γλυφάδα”, ενώ σε ό,τι αφορά την απόσταση που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιλογή της λαχαναγοράς, ο CEO του ΟΚΑΑ αποκάλυψε ότι “ήδη μας έχουν προσεγγίσει εταιρείες delivery και εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα, πιθανόν από τις αρχές του 2025, ο κόσμος θα μπορεί να παραγγέλνει προϊόντα κάποιων χονδρεμπόρων, μέσω πλατφόρμας”.

Η διοίκηση του ΟΚΑΑ αναζητά τρόπους να βοηθήσει τους χονδρεμπόρους – οι οποίοι εμφάνιζαν στο α’ εξάμηνο μέση ανάπτυξη της τάξης του 7%-10% – π.χ. «να φτιάξουμε πιστούς καταναλωτές, μέσω μιας εκπτωτικής κάρτας, για αγορές από επιχειρήσεις της λαχαναγοράς, όπως κάναμε εμείς για κάποιους υπαλλήλους του ΟΚΑΑ».

Το προφίλ του Υπερταμείου

Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως

 • η Ακίνητη Περιουσία: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO
 • η Ενέργεια: ΔΕΗ
 • οι Μεταφορές και οι Υποδομές: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Όμιλος Συγκοινωνιών Αθηνών, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια
 • ο Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές
 • η Τεχνολογία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ
 • οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Όμιλος ΕΛΤΑ

Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε €5,5 δισ. και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ξεπερνά τις 25.000.

Διαβάστε επίσης:

Νέα στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ από το Υπερταμείο

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ο επόμενος προορισμός για δραστηριότητα M&A;

Ιδρύεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με προίκα 300 εκατ. από το Δημόσιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News