Business & Finance Σάββατο 4/05/2024, 18:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: «Αγροτική διπλωματία» για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

Αυγενάκης: «Αγροτική διπλωματία» για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

Σε «αγροτική διπλωματία» έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος είναι το «άνοιγμα» νέων αγορών για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα αλλά και η κατανόηση των θέσεων της χώρας μας προς το συμφέρον των αγροτών της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Αυγενάκης έχει πραγματοποιήσει 25 ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων επιδιώκεται η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας διεθνώς στον τομέα της αγροδιατροφής αλλά και η «σφυρηλάτηση» ισχυρών σχέσεων, εντός της ΕΕ, για την προώθηση των θέσεων της χώρας μας στο εσωτερικό της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καλέσματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι αλλά και άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία. Αυτό βοήθησε σημαντικά στην προσπάθεια που ανέλαβε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα και με αφορμή τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξε και πρωτοβουλία για να συνεδριάσει η Ομάδα των Μεσογειακών χωρών «EUMED9» και για ζητήματα Γεωργίας και Αλιείας.

«Με συντονισμένες κινήσεις – πάντα με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και το άνοιγμα νέων αγορών για τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της Ελληνικής γης» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι εμφανή καθώς υπήρξε ευρεία η αποδοχή που είχαν εντός της ΕΕ οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που πρότεινε η χώρα μας για την ΚΑΠ, αρκετές εκ των οποίων εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο» και πρόσθεσε «παράλληλα συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική της ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες, προωθώντας σειρά μνημονίων συνεργασίας που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική αγροτική παραγωγή».

Κινήσεις εκτός ΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συνεργασίες που αναπτύσσει ο ΥπΑΑΤ με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με την Κίνα, την Ινδία και το Ουζμπεκιστάν.
Πρόκειται για τρία κράτη με τα οποία υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων με τη χώρα μας στον τομέα της αγροδιατροφής, αν αναλογιστεί κανείς ότι το άθροισμα του πληθυσμού των τριών κρατών αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πληθυσμού του πλανήτη.

Στη πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο κ. Αυγενάκης διαπίστωσε ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές σε φρούτα και αλιεύματα, αλλά και σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και προώθησε την άρση υφιστάμενων τελωνειακών εμποδίων.

Στις 3 Ιουνίου θα έχει και πάλι επαφή με κινεζική αντιπροσωπεία που θα βρεθεί στην Αθήνα με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εμπορίου, ενώ προωθείται η περαιτέρω συνεργασία με την Κίνα και σε επιστημονικό – ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της γεωργίας μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αντίστοιχες επαφές είχε και στο ταξίδι του στην Ινδία, όπου επιθυμία της τοπικής κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί η πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. για την ίδια, μέσω εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσει σε ένα από τα λιμάνια της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία προγραμματίζονται συναντήσεις και σε επίπεδο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Στο Ουζμπεκιστάν, όπως διαπιστώθηκαν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και για το λόγο αυτό υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα αποφασίσθηκε να μετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βάμβακος τον προσεχή Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζεται η οργάνωση του Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Κρασιού για το 2025 στην Ελλάδα.

Τέλος, «άνοιγμα» έχει γίνει και ως προς τα αραβικά κράτη, με το σημαντικότερο εξ αυτών να εντοπίζεται με το Κατάρ, με το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023

Αυγενάκης: Μπαράζ ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα

Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για ανάληψη πρωτοβουλιών στον πρωτογενή τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News