Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 09:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαία διαδικασία ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ενσωματώνει όλα τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός, κ.λπ.) ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που υπερψηφίσθηκε χθες στη Βουλή.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, χρεών και οφειλών, καθώς και ειδικές διατάξεις για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς όμως να ευνοεί τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Για παράδειγμα, εάν πτωχεύσει κάποιος και ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, του δίνεται η δυνατότητα να παραμείνει στην κατοικία του, έναντι μισθώματος. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών έως και σε 240 δόσεις και επιδότηση των ευάλωτων έως και για πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης.

Το νομοσχέδιο είναι διαρθρωμένο σε πέντε βιβλία: 1. Πρόληψη της αφερεγγυότητας, στην οποία περιλαμβάνονται οι διατάξεις για δυνατότητα εκκίνησης της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. 2. Πτώχευση, όπου επαναπροσδιορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδικασία κήρυξης πτώχευσης. 3. Ευάλωτοι οφειλέτες, αλλά και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ρήτρες παρακολούθήσης. Όπως έχει υπογραμμίζει επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος πτωχευτικός κώδικας -που αντικαθιστά το Νόμο Κατσέλη- βάζει στη «σέντρα» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους. 4. Διαχειριστές αφερεγγυότητας και 5. Διατάξεις που προβλέπουν ότι ο οφειλέτης ή πιστωτές του νομιμοποιούνται να ασκήσουν αίτηση για την ανατροπή της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, «οποτεδήποτε πριν από τη λήξη της, εφόσον καταθέσουν, ταυτόχρονα με την αίτηση αυτή, αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News