Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 13:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπιστολή στον πρωθυπουργό: Μια πρόταση για τον περιορισμό της φτώχειας 

Eπιστολή στον πρωθυπουργό: Μια πρόταση για τον περιορισμό της φτώχειας 

Ο κ. Φραγκίσκος Γαΐτης, προϊστάμενος στον ΕΦΕΤ, απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή που ακολουθεί συνημμένη. Προτείνει κάθε Έλληνας πολίτης από τη στιγμή της γέννησής του και μέχρι το τέλος του βίου του, για όσο διάστημα διαβιώνει στην Ελλάδα, να λαμβάνει μηνιαίως από το κράτος 300 ευρώ ή άλλιώς 3.600 ευρώ ετησίως. 

Έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος σε περίπου 17 δισ. ευρώ το έτος, το οποίο ωστόσο θα είναι ακόμη χαμηλότερο αφενός από την κατάργηση των υφιστάμενων επιδομάτων, αφετέρου μέσω της επιστροφής στο κράτος ΦΠΑ από αγορές βασικών αγαθών στις οποίες θα κατευθυνθούν κατά κανόνα τα συγκεκριμένα ποσά, όπως και μέσω της φορολόγησης του επιπλέον τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων που θα παρέχουν τα αγαθά αυτά.

Σύμφωνα με την πρόταση, στην περίπτωση πρόσληψης, ο εργοδότης θα επιστρέφει στο κράτος, πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, και το ποσό αυτό των 300 ευρώ, χωρίς να επιβαρύνεται με αυτό: αν για παράδειγμα ο υπάλληλος έχει προσληφθεί με 1000€ καθαρά τον μήνα και το κράτος του καταθέτει 300€, τότε ο εργοδότης θα καταθέτει στο κράτος 300€ και στον υπάλληλο 700€.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μορφή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τη διαφορά ότι ξεκινά από τη γέννηση και έτσι δίνει ταυτόχρονα κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας, καθώς δεν θα κινδυνεύει κάποιος να αντιμετωπίσει την απόλυτη ανέχεια.  
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News