Business & Finance Δευτέρα 26/10/2020, 13:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι αυτή η γυναίκα που θα κρατήσει το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου;

Είναι αυτή η γυναίκα που θα κρατήσει το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου;

Με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν μόλις μία εβδομάδα, τα σενάρια φουντώνουν για το πρόσωπο που  θα κρατήσει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Και όπως όλα δείχνουν, μάλλον έχει έρθει η ώρα για την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Ανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» για να αντικαταστήσουν τον Στιβ Μνούτσιν είναι εκείνο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της πρώην προέδρου της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν, της πρώην διοικήτριας της Fed Σάρα Μπλουμ Ράσκιν και της συν-διευθύνουσας συμβούλου της επενδυτικής εταιρείας Ariel Investments, Μέλοντι Χόμπσον. Όμως σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται το CNN, το όνομα της Λαέλ Μπρέιναρντ θεωρείται το επικρατέστερο. 

Η Μπρέιναρντ είναι διοικήτρια της Fed και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη νομισματική πολιτική και την οικονομία. Κάτι που θα αρέσει στους επενδυτές είναι ότι στην αρχή της καριέρας της δούλεψε για τη McKinsey, ενώ έχει περάσει και από το Brookings Institution. Κατά τις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα διετέλεσε σε διάφορα οικονομικά πόστα.  

Το γεγονός ότι διαθέτει προηγούμενη εμπειρία τόσο σε κυβερνητικές θέσεις όσο και στον ιδιωτικό τομέα, την καθιστά καταλληλότερη για το υπουργείο Οικονομικών από ό,τι θα ήταν η Γουόρεν. Άλλωστε, η τελευταία συνοδεύεται από μία φήμη που τη θέλει να επιδιώκει την αυστηρή εποπτεία των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων. Η επιλογή της Γουόρεν ενδεχομένως να κλόνιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υπονόμευε τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες και CEOs, εκτιμούν αναλυτές. 

Από την άλλη πλευρά, η Μπρέιναρντ έχει μιλήσει δημοσίως για θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως η ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της λήψης και άλλων μέτρων από το Κογκρέσο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. «Δεν παίρνουμε αποφάσεις για πρόσωπα πριν από τις εκλογές», απάντησε εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τζο Μπάιντεν σε σχετικό ερώτημα του CNN. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News