Business & Finance Σάββατο 24/10/2020, 11:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P και DBRS επιβεβαιώνουν το ελληνικό αξιόχρεο

S&P και DBRS επιβεβαιώνουν το ελληνικό αξιόχρεο

Σταθερή διατήρησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας οι οίκοι Standard & Poor’s και DBRS, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα οδηγήσουν σε ύφεση 9% την ελληνική οικονομία φέτος, ενώ για το 2021 προβλέπουν επιστροφή στην ανάκαμψη. 

Ειδικότερα, η S&P επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερές προοπτικές, ενώ ο DBRS διατήρησε την πιστοληπτική κατάταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη βαθμίδα ΒΒ, επίσης με σταθερή προοπτική. 

Η S&P σημειώνει ότι, κατά την εκτίμησή της, η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο οίκος τονίζει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι το δημοσιονομικό μαξιλάρι της Ελλάδας αντισταθμίζει τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο DBRS αναφέρει στην έκθεση ότι η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής κατάστασης αντανακλά τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει η ελληνική οικονομία, έπειτα από αρκετά χρόνια δημοσιονομικής σύνεσης. Ο οίκος προβλέπει βαθιά ύφεση 9% φέτος λόγω μειωμένης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης. Για το 2021 αναμένει ανάκαμψη, αν και με αστερίσκους, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. «Παρ’ όλα αυτά, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, η οποία στο παρελθόν υπονόμευε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα θα επωφεληθεί σημαντικά του χρηματοοικονομικού εργαλείου Next Generation EU, καθώς αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, καθώς και 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.», αναφέρει η DBRS. Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα της Ελλάδας να βελτιώσει τις δυνατότητες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, διατηρώντας παράλληλα το μεταρρυθμιστικό momentum, είναι καθοριστικής σημασίας για τους ρυθμούς επιστροφής στην ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News