ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρας τεστ το λιανεμπόριο για τα επόμενα βήματα

Κρας τεστ το λιανεμπόριο για τα επόμενα βήματα

Ως ένα ισχυρό κρας τεστ για τα επόμενα βήματα είναι για την κυβέρνηση το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα. Και είναι διπλό κρας τεστ καθώς αφενός πρέπει να δουλέψει η αγορά και να κινηθεί η οικονομία, αφετέρου πρέπει η χώρα να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα οδηγήσει σε πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές πως το λιανεμπόριο θα αποτελέσει πυξίδα και για μία ενδεχόμενη επαναλειτουργία της εστίασης,  οποία παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου. Το πόσο οι πολίτες θα τηρήσουν τα μέτρα στην λειτουργία των καταστημάτων θα φωτογραφίσει τα επόμενα βήματα. Εάν σε δύο εβδομάδες από τώρα τα κρούσματα και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθήσει να παρουσιάζει μείωση ή έστω σταθεροποίηση, τόσο θα μπορούσε να ξεκινήσει μία συζήτηση και για την εστίαση.

Ο παράγων Οικονομία
Όπως φάνηκε όλη την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν και τις αντοχές της οικονομίας. Ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε περισσότερος χρόνος, άπαντες στο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς λοκ ντάουν, φτάνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Συνεπώς παράλληλα με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει ξεκινήσει και μία διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Ανάπτυξης και το δίδυμο Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν ένα προσχέδιο πιθανής λειτουργίας της εστίασης, ώστε ένα έρθει αυτή η ώρα να είναι όλα έτοιμα.  Η εξίσωση όμως μόνο εύκολη δεν είναι.

Επιφυλάξεις από τους ειδικούς
Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικοί, στην χειρότερη αρνητικοί. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις, όπως αυτή του κ. Βατόπολου, ο οποίος άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να εξεταστεί το άνοιγμα της εστίασης σε δυο εβδομάδες, αλλά στην παρούσα φάση η πλειονότητα δεν ανοίγει τέτοιο θέμα, παραπέμποντας για αρκετά αργότερα την σχετική συζήτηση.
Και πράγματι για την κυβέρνηση προέχει σε επόμενη φάση το άνοιγμα της μέσης εκπαίδευσης. Όπως έχει γράψει ξανά το MR, από το τραπέζι έχει αποσυρθεί η πιθανότητα ανοίγματος μόνο της Γ’ Λυκείου, καθώς υπάρχει διαδικαστικό πρόβλημα με τους καθηγητές που διδάσκουν σε άλλες τάξεις. Αρα  στο τέλος αυτής της εβδομάδας και εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από τις 25 Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Και η εστίαση είναι ένα επόμενο και ίσως μακρυνό ακόμα βήμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News