5G

Το DNA της οικονομίας αλλάζει το fund Φαιστός

Το «Φαιστός» θα διαθέτει κεφάλαια αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων.

Το DNA της οικονομίας αλλάζει το fund Φαιστός

Τον τρίτο πυλώνα, τις επενδύσεις στη βιομηχανία του «διαδικτύου των πραγμάτων» (IoT), στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα αποτελεί το ταμείο «Φαιστός», το οποίο θα συσταθεί από την εταιρεία «Συμμετοχές 5G» (5G Ventures) της οποίας το διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε χθες. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, ενώ τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου καταλαμβάνει ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, που μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο διατελούσε γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.

Το «Φαιστός» θα διαθέτει κεφάλαια αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων (372 εκατ. ευρώ) του πρόσφατου διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G. Έχει ακόμη τη δυνατότητα δανεισμού από την ΕΕΣΥΠ, ενώ στο ενεργητικό του δύνανται να συμμετάσχουν ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα προς διάθεση κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εγχειρημάτων 5G.

“Νομοθετήσαμε τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», που στοχεύει στη δημιουργία ενός 5G οικοσυστήματος, με τη χρηματοδότηση startups που έχουν το 5G ως πεδίο δραστηριοποίησης” ανέφερε στο ειδικό αφιέρωμα της Καθημερινής “Κ Επιχειρείν” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δημιουργία δικτύων 5G απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, όπου κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Εν προκειμένω, ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind, που απέκτησαν το φάσμα των συχνοτήτων 5G, προγραμματίζουν επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς, όπως και οπτικών ινών στη σταθερή. Τα κεφάλαια που θα δαπανήσουν οι πάροχοι για το 5G υπολογίζονται σε έως 1,5 δισ. ευρώ στη δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2030.

Πέραν από τις υποδομές, το δεύτερο πυλώνα για την μετάβαση στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς αποτελούν, κατά το ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό χρηστών, όπως οι συσκευές επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας κτλ.

Το τρίτο κομμάτι του παζλ αποτελούν οι επενδύσεις στη βιομηχανία και τους κλάδους του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), όπου «πρωταγωνιστικό» ρόλο έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με εφαρμογές IoT, όπως τα αυτόνομα οχήματα και οι εφαρμογές στην υγεία.

Όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομία, τα 12,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη κινητών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και τη δημιουργία σχετικών εφαρμογών, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY. Βάσει της παραδοχής ότι μέχρι το 2023 θα καλυφθεί το 60% της επικράτειας με 5G, οι ετήσιες επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 45 έως 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News