Business & Finance Παρασκευή 23/10/2020, 12:46
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο φορολογικό σκάνδαλο κλονίζει την Ευρώπη

Στα χνάρια του φορολογικού σκανδάλου, γνωστού ως Cum-Ex βρίσκεται η βρετανική χρηματοοικονομική αρχή FCA, ερευνώντας τις πρακτικές 14 επιχειρήσεων και έξι φυσικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις δρούσαν σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Δανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης, η βρετανική αρχή FCA έχει διατάξει τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος επιχειρήσεων με δράση σε Δανία, Γερμανία, Γαλλία κα Ιταλία. Οι επιχειρήσεις φέρεται να έχουν επιδοθεί σε αμφιλεγόμενες πρακτικές μέσω των οποίων επιδιώκουν την εξασφάλιση διπλών επιστροφών φόρου στις πληρωμές μερισμάτων. Η συγκεκριμένη πρακτική αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη των ερευνών στην Ευρώπη. Οι εισαγγελικές αρχές της Δανίας τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν τις ανακρίσεις σε traders του Λονδίνου και για το τι γνωρίζουν για την υπόθεση Cum-Ex.

Η FCA συνεργάζεται με τι ευρωπαϊκές αρχές, διερευνώντας «σημαντικές και ύποπτες κινήσεις χειραγώγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε αγορές του Λονδίνου», όπως δήλωσε ο Μαρκ Στιούαρντ, ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρντ, οι έρευνες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους και οι αποφάσεις για την ανάληψη δράσης αναμένονται άμεσα, αν και η πανδημία του κορωνοϊού πήγε προς τα πίσω τα χρονοδιαγράμματα. 

Στη Δανία, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εστιάσει την προσοχή τους στον Σαντζέι Σαχ, ιδρυτή της Solo Capital Partners, έχοντας κάνει έφοδο στην έπαυλη του κ. Σαχ στο Λονδίνο και προχωρώντας σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, εν μέσω κατηγοριών για παράνομες πρακτικές διπλασιασμού των επιστροφών φόρων. Ο Σαχ αρνείται τις κατηγορίες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News