Business & Finance Πέμπτη 22/10/2020, 19:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: «Ταύρος» για χρυσό και άλλα μέταλλα

Μεγάλες προοπτικές για την αγορά εμπορευμάτων προεξοφλεί για το 2021 η Goldman Sachs, η οποία αναμένει σημαντική αύξηση στις τιμές του χρυσού και των άλλων μετάλλων, χάρη σε μια σειρά παραγόντων -από την εξασθένηση του δολαρίου έως τις προοπτικές οικονομικής και δημοσιονομικής τόνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμάει ότι η μέση αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων θα διαμορφωθεί στο 30% σε βάθος 12μήνου, καλώντας τους επενδυτές να κάνουν long τοποθετήσεις σε ασήμι, χαλκό, χρυσό, αμερικανικό αέριο, πετρέλαιο Brent κ.α.

Ανοδικές τάσεις αναμένει και στα μη ενεργειακά εμπορεύματα, όπως τα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς η μείωση των αποθεμάτων, ως απόρροια της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα και των αντίξοοων καιρικών συνθηκών, θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Μάλιστα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η αύξηση στα μη ενεργειακά εμπορεύματα θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής σε σχέση με τα ενεργειακά εμπορεύματα και ιδίως με το πετρέλαιο Brent. 

«Δεδομένων των αποθεμάτων, βλέπουμε μια δομική bull market (σ.σ. αγορά ταύρων) για τα εμπορεύματα το 2021» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Τζέφρι Κάρι, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας. Και προσθέτει: «Τα ελλείμμα στα αποθέματα σημαδοτούν την περαιτέρω εξισορρόπηση της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξει ολική κατάρρευση της ζήτησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη άνω του 26%. Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs αναμένει άνοδο του πολύτιμου μετάλλου στην τιμή των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά (σ.σ. σήμερα βρίσκεται στα 1.903 δολάρια). 

Η τόνωση στην αγορά των εμπορευμάτων συνιστά απόρροια και της εξασθένης του δολαρίου, καθώς όλα τα συμβόλαια των παραπάνω προϊόντων και αγαθών διαπραγματεύονται σε τιμές αμερικανικού δολαρίου. Άλλωστε, από τις αρχές του 2020, η αξία του αμερικανικού νομίσματος έχει υποχωρήσει κατά 3%. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News