ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι νέες μισθώσεις καταστημάτων – Ποια brands επεκτείνονται 

Αυξημένες οι νέες μισθώσεις καταστημάτων – Ποια brands επεκτείνονται 

Σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος η δραστηριότητα των νέων μισθώσεων εμπορικών καταστημάτων, τόσο στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», όσο και στα εμπορικά κέντρα (όταν προκύπτει κενό). Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, κατά το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν 40 νέες συμφωνίες στις κύριες αγορές της Αθήνας, αριθμός που ήταν κατά 20% υψηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 πάντως, καταγράφηκε μείωση των νέων μισθώσεων κατά 25%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η Proprius κάνει λόγο για πάνω από 60 νέες συμφωνίες, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν ακίνητα στην Αττική, με συνολική επιφάνεια 20.000 τ.μ. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις που έγιναν στον τομέα των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2023, υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αντανακλά τη γενικότερη στάση αναμονής που τηρούν οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού.

Μεταξύ των σημαντικότερων κινήσεων περιλαμβάνεται η συμφωνία της JD Sport για τη λειτουργία του τρίτου καταστήματός της στην ελληνική αγορά, στον Πύργο Πειραιά, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιαστεί κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους. 

Αντίστοιχα, η Zara και η Zara Home θα μισθώσουν και αυτές συνολικά 5.850 τ.μ. στον ουρανοξύστη που ετοιμάζουν η Dimand-prodea στο λιμάνι του Πειραιά. Η Benetton θα ανοίξει επίσης κατάστημα στην πόλη του Πειραιά (όχι στον Πύργο), σε ακίνητο επιφάνειας 1.000 τ.μ. 

Στο εμπορικό κέντρο Golden Hall λειτουργεί πλέον νέο κατάστημα της αλυσίδας Hugo Boss, ενώ η Juicy Couture θα ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στην οδό Μεταξά 34 στη Γλυφάδα. Στην οδό Βουκουρεστίου 13 στο Κολωνάκι θα λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα της Chanel Boutique, η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα μόνο μέσω ενός εποχικού σημείου πώλησης που διατηρούσε στο Nammos Village στη Μύκονο. 

Δύο νέα καταστήματα Nautica άνοιξαν στη Νέα Ιωνία και στο Golden Hall, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εγκαινιάστηκαν, επίσης, το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων KFC στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα κατάστημα της αλυσίδας Πλαίσιο, επιφάνειας 1.450 τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη απέκτησε παρουσία η Tesla, ενώ η Pepco προσέθεσε τρία ακόμα καταστήματα σε πόλεις της περιφέρειας.

Οσον αφορά τα ενοίκια, καταγράφεται σταθεροποιητική τάση, αν και σε ορισμένες «πιάτσες», όπως στην Ερμού, στη Γλυφάδα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται ελαφρώς υψηλότερες τιμές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στην οδό Ερμού, που είναι με διαφορά ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της χώρας, το κόστος ενοικίασης ανέρχεται σε 285 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, για ένα κατάστημα που βρίσκεται πλησίον της πλατείας Συντάγματος. 

Σε κάθε περίπτωση, παρότι το απόθεμα των κενών καταστημάτων είναι πλέον πολύ χαμηλό και η ζήτηση από τους μισθωτές είναι έντονη, φαίνεται πως τα ενοίκια δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή Βίζα: Σε φθηνότερες περιοχές στρέφονται οι επενδυτές

Τι ψάχνει Ιρλανδός κροίσος στο Πόρτο Χέλι – Πωλητήριο σε χιλιάδες στρέμματα

Μεγάλη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών από Έλληνες και ξένους

Έκρηξη νέων εμπορικών μισθώσεων – Μεγάλη ζήτηση για γραφεία, καταστήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News