Business & Finance Τετάρτη 21/10/2020, 16:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «φάντασμα» της Ιαπωνίας πάνω από την παγκόσμια οικονομία 

Στη σημερινή… Ιαπωνία αναμένεται να προσομοιάζει η μακροπρόθεσμη «εικόνα» των προηγμένων οικονομιών του πλανήτη. Δηλαδή μια «εικόνα» χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, χαμηλών επιπέδων πληθωρισμού και υψηλού ποσοστού δημόσιου χρέους. 

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εκτίμηση του Economist για την παγκόσμια οικονομία, όπως αυτή προκύπτει από έκθεση υπό τον τίτλο «Industries in 2021: a slow, painful recovery».

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του βρετανικού περιοδικού, η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 4,5% το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη ανάπτυξη από το 1988. Ωστόσο, δεδομένης της ύφεσης 5,2% που αναμένεται για το 2020, η ανάπτυξη του επόμενου έτους δεν θα είναι αρκετή, ώστε να επιστρέψουμε στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Άλλωστε, ο Economist εκτιμάει ότι η πλήρης ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν πρόκειται να επέλθει πριν το 2022, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τόσο το 2020 όσο και το 2021 θεωρούνται «χαμένα έτη».

Οι ασιατικές χώρες φαίνεται ότι έχουν ένα μικρό προβάδισμα, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάκαμψης, καθώς εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα λίγο νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες γωνιές του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος το 2022, η Κίνα το 2021 και οι αναδυόμενες αγορές το 2024.

Κι όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι τα χειρότερα, όσον αφορά την πανδημία, θα τελειώσουν εντός του 2020 και ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν ανοσία έναντι του ιού. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα, μέχρι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο αρχίσει να επιδρά, κάτι το οποίο δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2021» θεωρεί ο Economist.

Ως αποτέλεσμα, τοπικές εξάρσεις του ιού, όπως και τοπικά lockdowns αναμένονται και το 2021, θέτοντας τις περισσότερες χώρες υπό τον κλοιό αντίξοων οικονομικών, δημοσιονομικών και κοινωνικών πιέσεων.

«Το πιθανότερο σενάριο για τις προηγμένες οικονομίες είναι μία χαμηλή ανάπτυξη, ένας χαμηλός πληθωρισμός και ένα υψηλό χρέος, όπως ήδη συμβαίνει στην περίπτωση της Ισπανίας» καταλήγει η εκτίμηση του βρετανικού περιοδικού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News