Business & Finance Τετάρτη 21/10/2020, 16:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Προ των πυλών η πρώτη ύφεση της τελευταίας 10ετίας

Το βραχνά της οικονομικής ύφεσης καλείται να αντιμετωπίσει η Τουρκία, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα καθοδικό σπιράλ προκλήσεων -από την κατρακύλα της λίρας έως την πανδημία του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 48 αναλυτές, η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,4% του ΑΕΠ το 2020, καταγράφοντας αρνητικούς ρυθμούς επέκτασης για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια. Επισήμως, πάντως, η Άγκυρα προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ, παρότι δεν αποκλείει -με βάση το χειρότερο σενάριο- να υπάρξει ύφεση 1,5% του ΑΕΠ.

Στο β’ τρίμηνο του 2020, η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9%, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα για το γ’ και δ’ τρίμηνο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη, παρότι οι αναλυτές του Reuters αναμένουν ύφεση 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του α’ κύματος του ιού, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να μην επιβάλλει γενικό lockdown, φοβούμενη τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αντ’ αυτού απαγόρευσε τις εγχώριες μετακινήσεις, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων, έκλεισε εστιατόρια και μπαρ κ.α.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 5,8%. Ωστόσο, οι αναλυτές του Reuters κατεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 4,1% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ετήσια ύφεση της τουρκικής οικονομίας είχε καταγραφεί το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 4,7%. Από το 2010 έως το 2018, η μέση ανάπτυξη «έτρεχε» άνω του 5%, χάρη στην εκτίναξη των κατασκευών και την εισροή φθηνών κεφαλαίων.

Ωστόσο, το «παραμύθι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του, καθώς τα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία πυκνώνουν επικίνδυνα. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 13,8% τον Απρίλιο του 2021, ενώ η τουρκική λίρα έχει ήδη διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης της ανάκαμψης, η οποία απαιτεί χαμηλά επιτόκια, και της στήριξης της λίρας, η οποία απαιτεί υψηλά επιτόκια.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής προχώρησαν στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης -από το 8,25% στο 10,25%- ενώ αύριο, όταν και συνεδριάζουν εκ νέου, δεν αποκλείεται να προβούν σε νέα αναθεώρηση του επιτοκίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News