ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το εξωτερικό το 8,6% της κερδοφορίας των τραπεζών

Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό έφθασε τον Δεκέμβριο του 2022 στα 35 δισ. ευρώ.

Από το εξωτερικό το 8,6% της κερδοφορίας των τραπεζών

Το 8,6% της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων προήλθε το 2022 από το εξωτερικό, καθώς τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 380 εκατ. ευρώ σε σύνολο 4,5 δισ. ευρώ, που ήταν η κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος την προηγούμενη χρονιά. Η κερδοφορία από τη δραστηριότητα του εξωτερικού επιμερίζεται κυρίως σε Eurobank κατά 224 εκατ. ευρώ, κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank και κατά 59 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και υποκαταστήματα στο εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ. Μεγάλη συμβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο και τη Βουλγαρία και μικρότερη οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Μακεδονία (αγορές που έχει δραστηριότητα η Εθνική Τράπεζα), στη Ρουμανία (βασική αγορά εξωτερικού για την Alpha Bank) και το Λουξεμβούργο, στο οποίο δραστηριοποιείται ο όμιλος της Eurobank.

Από το εξωτερικό το 8,6% της κερδοφορίας των τραπεζών-1

Ειδικότερα, η Κύπρος είναι η χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται και οι τρεις συστημικές τράπεζες –Eurobank, Alpha και Εθνική– και βασικός λόγος ενίσχυσης της κερδοφορίας ήταν η αναστροφή της ζημίας που είχε καταγράψει το 2021 από τη θυγατρική της στην Κύπρο η Alpha Bank. Ο όμιλος υπέγραψε στα τέλη του 2022 συμφωνία με εταιρεία συνδεδεμένη με την Cerberus Capital Management για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ (project Sky), ολοκληρώνοντας έτσι την εξυγίανση της θυγατρικής της.

Η Κύπρος αποτελεί σταθερή πηγή κερδοφορίας για τη Eurobank, με καθαρά κέρδη άνω των 37 εκατ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το ενεργητικό και των τριών ελληνικών ομίλων στην Κύπρο φθάνει τα 12,2 δισ. ευρώ, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 8,8 δισ. ευρώ ύψος ενεργητικού το 2022. Ο όμιλος εκτός από τη θυγατρική του στην Κύπρο έχει προχωρήσει και στην εξαγορά του 30% της Ελληνικής Τράπεζας.

Το 2022 οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι συνέχισαν τον εξορθολογισμό της διεθνούς τους παρουσίας μέσω της επικέντρωσης σε αγορές που θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank αποχώρησε από την αγορά της Αλβανίας, πουλώντας στην ουγγρική OTP Bank τη δραστηριότητα που είχε στη γειτονική χώρα, ενώ η Eurobank –εκτός από την ενίσχυση της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο– ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria. Παράλληλα, εντός του 2023 συμφώνησε στην πώληση της Eurobank Direktna, αποχωρώντας από την αγορά της Σερβίας, που αποτελούσε και τη λιγότερο κερδοφόρο δραστηριότητα του ομίλου.

Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2022 σε 35 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 και το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε οριακά στο 10,8% στα τέλη του 2022. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 84,2% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15,1%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο. Το μερίδιο της ΝΑ Ευρώπης (όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού) στις καταθέσεις και τα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (90,6% και 84,6% αντίστοιχα).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζες: Στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο παίρνουν 8 στους 10 δανειολήπτες

Το μεγάλο «στοίχημα» των 8 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News