Business & Finance Κυριακή 14/05/2023, 20:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμός επιστροφών φόρων ύψους 5 εκατ. με οφειλές από ΑΑΔΕ

Συμψηφισμός επιστροφών φόρων ύψους 5 εκατ. με οφειλές από ΑΑΔΕ

Στον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου εισοδήματος που προέκυψαν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες οφειλές που έχουν, προχώρησε η ΑΑΔΕ. Με τη νέα διαδικασία οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να μεταβούν στην εφορία τους να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός της επιστροφής με τις οφειλές που έχουν. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η εκκαθάριση των επιστροφών φόρου εισοδήματος θα γίνεται κεντρικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, και όχι από κάθε εφορία ξεχωριστά. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε ταχύτερες εκκαθαρίσεις και κατ’ επέκταση στην άμεση κατάθεση των ποσών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι στον λογαριασμό τους. Στον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό που πραγματοποιήθηκε συμψηφίστηκαν επιστροφές φόρου ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ με άλλες οφειλές.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Δημοσίων Εσόδων, οι επιστροφές φόρων συνεχίζονται κάθε εβδομάδα για όσους φορολογούμενους δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής 119.839 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν μοιραστεί συνολικά το ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία των εκκαθαρίσεων δείχνουν ότι αυξήθηκε ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 618.891 δηλώσεις και σε διάστημα μιας εβδομάδας έφθασαν τις 953.959. Δηλαδή σε διάστημα 7 ημερών υποβλήθηκαν 335.068 δηλώσεις. Ο μέσος ρυθμός υποβολής από 17.500 δηλώσεις μέχρι τις 5 Μαΐου έφθασε χθες τις 22.713 ημερησίως.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθεί προκύπτει ότι το 71,25% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 28,75% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 54,09% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 953.959 δηλώσεων οι 515.996 είναι μηδενικές.

• Για το 17,16% των φορολογουμένων ή 163.699 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 370 ευρώ.

• Το 28,75% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 274.263 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 772 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS