ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο βραχνάς του πληθωρισμού και τα σχέδια για Market Pass διαρκείας 

Ο βραχνάς του πληθωρισμού και τα σχέδια για Market Pass διαρκείας 

Μπορεί τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να έδειξαν πληθωρισμό 3%, πολύ μακριά από το 12% του προηγούμενου καλοκαιριού, παρ’ όλα αυτά σύμφωνα και με το πρόγραμμα σταθερότητας ο πληθωρισμός για το 2023 αναμένεται να κλείσει για την χρονιά στο 4,5%. Ο μέσος πληθωρισμός για το πρώτο τετράμηνο του έτους βρίσκεται στο 5% που σημαίνει πως για το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα πρέπει να τρέξει με ένα μέσο όρο κοντά στο 4%. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε συνέχεια της αύξησης των τιμών αλλά με μικρότερο ρυθμό από αυτό που είχαμε πέρυσι.

Η γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού 

Η αποκλιμάκωση οφείλεται κατά κυρίως στην πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η επίπτωση τους είναι μεγάλη στο μέγεθος του πληθωρισμού . Μια δέυτερη εξήγηση περισσότερο τεχνική, είναι πως ο πληθωρισμός είναι συγκριτικό μέγεθος ,συγκρίνει τις τιμές φέτος με τις τιμές της ίδιας περιόδου πέρυσι. Πέρυσι υπήρχε ήδη πολύ ψηλός πληθωρισμός ,οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά πλέον ο ρυθμός αύξησης είναι πολύ μικρότερος.

Δεύτερο εξάμηνο market pass

Ο Πρωθυπουργός χθες ανέφερε στο debate των πολιτικών αρχηγών πως εφόσον το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά αλλά υπάρχει και ανάγκη θα προχωρήσει στην ανανέωση του market pass για άλλο ένα εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως για το market pass, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού: 

  • Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα.
  • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες).
  • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες).
  • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Απρίλιο – Έπεσε στο 3%

Εκλογες 2023 – Ντιμπέιτ: Μονόλογοι χωρίς ειδήσεις ή εκπλήξεις

Τα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας πριν τις εκλογές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News