ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας πριν τις εκλογές

Τα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας πριν τις εκλογές

Bαδίζοντας προς τη τελική ευθεία προς τις εκλογές, άλλες δύο καλές ειδήσεις αναμένεται να έρθουν για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη.

Στις εαρινές προβλέψεις που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται και η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία. Για το 2022 θα προσαρμόσει την ανάπτυξη στο 5,9%, αντί για 5,5% που προέβλεπε στις χειμερινές προβλέψεις. Για το 2023, αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αναθεώρηση, αυξάνοντας την πρόβλεψή από 1,2% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο, συγκλίνοντας στις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,3%.

Η δεύτερη μεταπρογραματική έκθεση

Κοντά στο τέλος του μήνα, στις 24 Μαΐου και μετά και την πρώτη κάλπη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μια σειρά εκθέσεων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη θα είναι στα πλαίσια της μεταπρογραμματικής εποπτείας (η δεύτερη σε σειρά έκθεση). Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται πλέον με δόσεις. Ωστόσο η Ελλάδα θα περνά εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει την περίοδο των μνημονίων. Επιπλέον, θα υπάρξει ακόμη μια έκθεση στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», όπως γίνεται για όλες τις χώρες κράτη μέλη 

Όσο αφορά την έκθεση στα πλαίσια της μεταπρογραμματικής εποπτείας, στα θέματα -στα οποία όπως θα φαίνεται θα υπάρχουν συστάσεις- είναι η σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης ακινήτων που σχετίζεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ελαχιστοποιήσει το υπάρχον απόθεμα (καθαρών) ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Απρίλιο του 2021 εγκρίθηκε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, εφαρμογή που συνέβη λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καθαρές καθυστερήσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 0,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, έναντι 0,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, 1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 και 1,35 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020.

Η έκθεση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου θα περιέχει πορίσματα για όλες τις χώρες, μαζί και την Ελλάδα, για την πορεία της οικονομίας τους, τις προοπτικές αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους τους και συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Οι χώρες επίσης θα έχουν και μία πρώτη γεύση, πάντως, και για τους στόχους στα πλεονάσματα για το 2024, καθώς θα δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Societe Generale: Οι εκλογές ίσως «κοστίσουν» την επενδυτική βαθμίδα στις 9 Ιουνίου

Fitch: Αισιόδοξο το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά «σφραγίζει» τη δημοσιονομική σύνεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News