Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 11:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας για επιτόκια: Αβέβαιο πόσες αυξήσεις θα γίνουν ακόμα

Στουρνάρας για επιτόκια: Αβέβαιο πόσες αυξήσεις θα γίνουν ακόμα

Εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί φέτος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε πόσες αυξήσεις θα γίνουν.

«Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε Γ. Στουρνάρας στην Ημερησία.

«Τα επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα ή και παραπάνω για ένα διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να πλησιάσει πολύ κοντά στο στόχο του 2%», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα δώσει το σήμα ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Είπε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές θα πρέπει να πάρει τις κατάλληλες δημοσιονομικές αποφάσεις.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

«Δημοσιονομικά απέχουμε ακόμα από το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Nagel (ΕΚΤ): Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Προειδοποίηση Kazaks (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News