Business & Finance Τετάρτη 21/10/2020, 11:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Κίνδυνος για τις ελληνικές εξαγωγές σε ένα no deal Brexit

ING: Κίνδυνος για τις ελληνικές εξαγωγές σε ένα no deal Brexit

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε ένα ενδεχόμενο no deal Brexit, εξαιτίας των δασμών που θα επιβληθούν στις εξαγωγές τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκαταλέγει η ING την Ελλάδα.

Το κεντρικό σενάριο του οίκου είναι ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα καταλήξουν τελικά σε μία συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, όταν και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit. Όμως, στην πράξη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως τα μέσα του Νοεμβρίου, και καθώς ο χρόνος τελειώνει, η ING τονίζει πως «υπάρχει ακόμα καιρός για να πάνε στραβά τα πράγματα και ο κίνδυνος να μην υπάρξει deal –ή να υπάρξει μία ισχνή συμφωνία- είναι αρκετά υψηλός».

Οι επιπτώσεις ενός no deal Brexit για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβληθούν δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Βρετανία και να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις σε κάποιους κλάδους. Η ING θεωρεί ότι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι εκείνος των αυτοκινήτων, των αγροτικών προϊόντων και των χημικών.

Αυτή τη στιγμή, δεν επιβάλλονται δασμοί στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, όμως στο σενάριο του  no deal, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τη Βρετανία θα υπόκεινται στους δασμούς που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ενώ το Λονδίνο θα επιβάλει τους δικούς του δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά του.

Πολύ υψηλοί δασμοί  θα επιβληθούν στα αγροτικά προϊόντα (μία κατηγορία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα), με την ING να κάνει λόγο για φόρο έως και 150% σε κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα. «Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν πολύ πιο ακριβές για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, εάν δεν υπάρξει μια εμπορική συμφωνία», προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου. «Άλλες κατηγορίες προϊόντων με υψηλούς δασμούς είναι τα υφάσματα και τα αυτοκίνητα», τονίζει η σχετική ανάλυση.

Κατόπιν τούτων, η ING προειδοποιεί ότι η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δασμούς.

Πραγματικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη βρετανική αγορά ανήλθαν πέρυσι σε 937 εκατ. λίρες και αντιστοιχούσαν στο 3,7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο 7ος σημαντικότερος «πελάτης» για τον ελληνικό εξαγωγικό τομέα.

Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη βρετανική αγορά είναι τα φάρμακα, τα γαλακτοκομικά, τα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, τα ηλεκτρικά μηχανήματα, ο χαλκός, οι καρποί και τα φρούτα, οι πλαστικές ύλες, τα ενδύματα και τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση και ακολουθούν οι σωλήνες χαλκού. Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, με 42,5 εκατ. λίρες εξαγωγών, η φέτα είναι το σημαντικότερο προϊόν, ενώ τον προηγούμενο χρόνο, μεγάλη δυναμικά εμφάνισαν τα γιαούρτια, οι παρασκευασμένες ντομάτες και η κορινθιακή σταφίδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS