Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 14:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% πέρυσι

ΟΟΣΑ: Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% πέρυσι

Σε μείωση των πραγματικών μισθών και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησε πέρυσι η άνοδος του πληθωρισμού τις χώρες του ΟΟΣΑ

Όπως διαφαίνεται σε σχετική έκθεση, συγκεκριμένα για την Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%. Πρόκειται για το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας.

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης (tax wedge) προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία ελάφρυνε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Υπερκαλύφθηκε έτσι η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητος στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

Για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, το tax wedge αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαίες μονάδες στο 29,4%, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού στο 9,7%.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζουν τη σημασία πολιτικών για τον μετριασμό του αντίκτυπου που έχει ο πληθωρισμός. Από στοιχεία που συγκέντρωσε προκύπτει ότι σε 17 χώρες του εφαρμόσθηκε πέρυσι αυτόματη αναπροσαρμογή του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε 21 χώρες η προσαρμογή ήταν στη διακριτική ευχέρειά τους. Οι περισσότερες χώρες προχώρησαν σε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και οι μισές σε προσαρμογή των επιδομάτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,9% στα εισοδήματα των νοικοκυριών το δ΄ τρίμηνο

Τέλος στο κρυφτό με την εφορία μέσω υπέρογκων…δαπανών

Τι αυξήσεις θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2024 – Σύντομα οι ανακοινώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News