Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 12:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Economic Review: Σημάδια ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία – Οι προκλήσεις

Attica Economic Review: Σημάδια ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία – Οι προκλήσεις

Σημάδια ανθεκτικότητας και καλή δυναμική επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας στην σταθερά ανοδική πορεία που άρχισε να ακολουθεί στο τέλος του 2022, εν μέσω όμως διάχυτης αστάθειας διεθνώς.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Attica Bank σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ που «φωτογραφίζει» το κλίμα στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, η διεθνής οικονομικής δραστηριότητα επιβραδύνεται μεν, αλλά επικρατεί επιφυλακτικότητα, ενώ οι αναταράξεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο προκαλούν διακυμάνσεις.

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός διεθνώς αποκλιμακώνεται σταδιακά, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όσο όμως μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή:

  • Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε οριακά στην Ευρώπη τον Μάρτιο, με επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, η οποία και αντιστάθμισε την αμετάβλητη τάση σε υπηρεσίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Attica Economic Review: Σημάδια ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία – Οι προκλήσεις-1

  • Οι διεθνείς τιμές ενεργειακών αγαθών κατέγραψαν πτωτική τάση τον Μάρτιο. Το ευρώ σταθεροποιήθηκε έναντι του δολαρίου τον ίδιο μήνα. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, ειδικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κατέγραψαν σημαντική πτώση, υπό τη σκιά των αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα.
  • Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων της ΕΚΤ και της FED, συνέχισαν τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες κοντά στον στόχο πληθωρισμού και να επανέλθει η σταθερότητα των τιμών. Το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε περαιτέρω στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
  • Μεταξύ των προκλήσεων, ξεχωρίζουν η ανάγκη της νομισματικής πολιτικής να ισορροπήσει μεταξύ σταθερότητας τιμών, σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οικονομικής ανάκαμψης, σε συντονισμό με δημοσιονομική πολιτική η οποία καλείται να δρα σε αυξανόμενα περιοριστικά πλαίσιο.

Σημάδια ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία

Επιβράδυνση παρατηρείται και στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Attica Economic Review, αλλά υπάρχουν σημάδια ανθεκτικότητας στην κατανάλωση και ενδείξεις δυναμικής στις επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο πληθωρισμός εμφανίζει συστηματική αποκλιμάκωση, εκτιμώμενος σε επίπεδο χαμηλότερο του 5,5% τον Μάρτιο. Ωστόσο, παραμένει επίμονα υψηλός σε κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα. Εν όψει των βουλευτικών εκλογών το τρέχον έτος, είναι σημαντικό να επιτευχθεί σχηματισμός νέας κυβέρνησης σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εφαρμοστεί οικονομική πολιτική με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στόχων και μεταρρυθμίσεων, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Η ανάλυση συγκαταλέγει στις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα εξής:

  • Βραχυχρόνιοι δείκτες δραστηριότητες, όπως η βιομηχανική παραγωγή και το λιανικό εμπόριο ανέκαμψαν ελαφρά στις αρχές του 2023, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει ανοδική δυναμική στα τέλη του 2022.
  • Η απόδοση στα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκε περαιτέρω στις αρχές του 2023, λόγω αύξησης των εσόδων.
  • Το ιδιαίτερα υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει σημάδια συγκράτησης στις αρχές του 2023.

Αντιθέτως, μεταξύ των προκλήσεων:

  • Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Μάρτιο, κυρίως από έντονη επιδείνωση των προσδοκιών σε βιομηχανία. Η τάση μερικώς αντισταθμίστηκε από βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και των προσδοκιών σε κατασκευές, λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες.
  • Το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται συστηματικά.
  • Ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού στα είδη πρώτης ανάγκης επηρεάζει εντονότερα αρνητικά την αγοραστική δύναμη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών. Η αρνητική επίδραση μερικώς αντισταθμίζεται από τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας. 

Attica Economic Review: Σημάδια ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία – Οι προκλήσεις-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,6% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Κατά 14,3% ακριβότερα τα τρόφιμα

Θα μπορούσε μία μείωση του ΦΠΑ να ανακουφίσει τους καταναλωτές;

Η ακρίβεια αλλάζει την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News