ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία τα φθηνά στεγαστικά για τους νέους – Εκδόθηκε η πρόσκληση προς τις τράπεζες 

Στην τελική ευθεία τα φθηνά στεγαστικά για τους νέους – Εκδόθηκε η πρόσκληση προς τις τράπεζες 

Πυρετώδεις οι εργασίες από το Υπουργείο Εργασίας ώστε το πρόγραμμα των φθηνών δανείων για νέους έως 39 ετών να αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του Απριλίου. Αυτό που έμενε να υλοποιηθεί ήταν η Δημόσια Πρόσκληση προς τις τράπεζες η οποία εκδόθηκε σήμερα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους προς τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 10ημερο οι τράπεζες οι οποίες συμμετάσχουν θα μπορούν να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις

Το ποσό του δανείου 

Τα δάνεια που θα μπορούν να πάρουν οι νέοι θα είναι έως 150.000 ευρώ και θα καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, υπάρχουν τα εξής κριτήρια-κόφτες: Η κατοικία θα πρέπει να είναι χρονολογίας έως το 2007, ενώ η εμπορική της αξία θα μπορεί να φθάνει τις 200.000 ευρώ και η μέγιστη επιφάνεια να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. Επίσης, οι δανειολήπτες θα πρέπει να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Έτσι, εάν ένας δικαιούχος έχει βρει μια κατοικία 200.000 ευρώ, θα μπορέσει να πάρει δάνειο έως 150.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ  θα πρέπει να αποτελούν ίδια συμμετοχή του δικαιούχου. Για μια κατοικία 100.000 ευρώ  αντίστοιχα, ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει δάνειο 90.000 ευρώ, η ίδια συμμετοχή του περιορίζεται στις 10.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση  επιπλέον θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου θα είναι τα  30 έτη. 

Άτοκο το 75% του δανείου 

Το δάνειο θα χρηματοδοτείται κατά 75% από την ΔΥΠΑ με άτοκο δάνειο  ενώ το 25% θα προέρχεται από τις τράπεζες με επιτόκιο Euribor τριμήνου+1%. Έτσι, για μια κατοικία 100.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα δανειστεί 90.000 ευρώ (καλύπτεται το 90% της αξίας) με τον εξής επιμερισμό: Οι 67.500 ευρώ θα προέρχονται από την ΔΥΠΑ και οι 22.500 ευρώ θα αποτελούν τραπεζικό δανεισμό και για την αγορά ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ίδια συμμετοχή ύψους 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για μια κατοικία εντός των προδιαγραφών που έχουν αναφερθεί, που στοιχίζει 150.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα λάβει συνολικό δάνειο 135.000 ευρώ που θα επιμερίζεται ως εξής: Οι 101.250 ευρώ θα προέρχονται από την ΔΥΠΑ και οι υπόλοιπες 33.750  ευρώ θα προέρχονται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Οι βασικοί όροι του δανείου 

  1. Το δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» κατευθύνεται στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.
  2. Η έκταση του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  3. Το ακίνητο θα πρέπει να  βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής σε οικοδομή με παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς.
  4. Το ακίνητο  προς αγορά δεν θα πρέπει να ανήκει σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή σε σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.
  5. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
  6. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη.
  7. Ειδική ρύθμιση υπάρχει αν ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται, κατά τη διάρκεια του δανείου, τρίτεκνος ή πολύτεκνος καθώς τότε στο σύνολο του το δάνειο είναι άτοκο.
  8. Δεν μπορεί να ζητηθεί  από τη τράπεζα η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
  9. Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975 που στα στεγαστικά ισούται με 0,12%.
  10. Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.

Το πρόγραμμα, κόστους 500 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. από το κράτος και κατά 125 εκατ. από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα θα είναι «δυναμικό», που σημαίνει ότι μόλις εξαντληθούν τα πρώτα δάνεια (περίπου 10.000)  προβλέπεται η επανάληψή του, ανάλογα με το ενδιαφέρον των πολιτών και τα διαθέσιμα κονδύλια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σπίτια για νέους: Oι όροι για τα φθηνά δάνεια – Τι δόση θα πληρώνουν

«Φθηνή στέγη»: Τι δόση θα πληρώνουν οι νέοι για να αποκτήσουν κατοικία

Με συγκάτοικο ή στο πατρικό: Πώς οι νέοι αποκλείστηκαν από την αγορά ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News