ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Τα σκασιαρχεία των σταθμαρχών στον ΟΣΕ, οι διορθώσεις με μπλάνκο στα βαρδιόχαρτα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, οδήγησαν το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να ακολουθήσει fast track διαδικασίες για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας και στις ΔΕΚΟ  εστιάζοντας κυρίως σε αυτές των μεταφορών. Έτσι μέχρι το τέλος Απριλίου οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ,ΕΡΓΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό μετρό ,ΟΑΣΘ και άλλες, συνολικά 12 στον αριθμό ΔΕΚΟ θα λειτουργούν με ψηφιακή κάρτα εργασίας ενώ προστίθενται στη λίστα άλλες δύο εταιρείες η Hellenic Train και η εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Προφανώς και η επίσπευση της ψηφιακής κάρτας μετά το δυστύχημα σε αυτές τις εταιρείες ΔΕΚΟ και μη και όλους τους ελέγχους που γίνονται όλο αυτό τον καιρό δείχνει πως υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν ήταν οι μόνες περιπτώσεις αυτές του δυστυχήματος αλλά υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα εργασίας σε αυτές τις ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις που τελικά ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο δυστύχημα το μοιραίο βράδυ.Η ψηφιακή κάρτα είναι πρώτα από όλα βέβαια ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων αλλά αποτελεί και έναν ελεγκτικό μηχανισμό τόσο για το κράτος έναντι της ασυδοσίας κάποιων εργοδοτών αλλά και των ίδιων των εργοδοτών 

Επιπλέον αποτελεί ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν, ενώ μειώνει την γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.

Η τωρινή κατάσταση

Η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Η τρίτη φάση αφορά τις ΔΕΚΟ κυρίως των μεταφορών που μπαίνουν στο τέλος Απριλίου ενώ στην τέταρτη φάση θα ενταχθούν οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ και η βιομηχανία ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η επέκταση του μέτρου σε τουρισμό και επισιτισμό 

1) Πως ο εργαζόμενος «χτυπά» την κάρτα εργασίας;

Ο εργαζόμενος κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρει» στο Ergani CardScanner (εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app. Κατά την προσέλευση θα πρέπει να επιλέγουν την επιλογή προσέλευση όταν έρχονται στην εργασία και αποχώρηση αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες. Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

2) Πως ο εργαζόμενος θα αποκτήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας;

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store. 

3) Η ψηφιακή κάρτα αφορά όλες τις συμβάσεις εργασίας;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.) τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

4)Τι προβλέπται σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της;

Προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες ΔΕΚΟ επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ψηφιακή κάρτα στις ασφαλιστικές: Ο πρώτος απολογισμός – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News