Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 20:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά: Στο τραπέζι η επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών 

Στεγαστικά: Στο τραπέζι η επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών 

Η επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων και πέρα από τους «ευάλωτους» αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό θέμα συζήτησης κατά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τρόποι για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης που θα απευθύνονται σε ένα πιο διευρυμένο κομμάτι των δανειοληπτών με ενυπόθηκα δάνεια, οι οποίοι βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να εγκριθούν και από τους Ευρωπαίους επόπτες. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κυμαινόμενα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια, διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά τον Ιανουάριο στο 3,90% από 3,81% τον Δεκέμβριο. Το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν αποτυπώνουν πλήρως την ανοδική τάση των επιτοκίων, μετά και την τελευταία αύξηση που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, παρακολουθούν ωστόσο την πορεία του euribor 3μήνου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει αναρριχηθεί στο 2,8%. 

Χαμηλή η συμμετοχή των ευάλωτων 

Στο μεταξύ, χαμηλή παραμένει η συμμετοχή ευάλωτων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης του δανείου τους που έχει συναφθεί με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας μόλις 840 οφειλέτες είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους και είχαν κριθεί επιλέξιμοι έναντι έως και 30.000, που ήταν η αρχική εκτίμηση ότι είναι οι δικαιούχοι ευάλωτοι οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, οι οριστικοποιημένες αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 1.000.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε την 1η Φεβρουαρίου και πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η χαμηλή συμμετοχή αποδίδεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των αιτούντων δεν συγκεντρώνει τα κριτήρια που προβλέπονται προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος, κάτι που προκύπτει και από τον υψηλό αριθμό ακυρώσεων των αιτήσεων που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φθάσει τις 8.345 περιπτώσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλή η συμμετοχή των ευάλωτων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης

Στο τραπέζι των ρυθμίσεων δανειολήπτες και κάτοχοι δανείων

Στην αναμονή για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού 32.000 οφειλέτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News