Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 12:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι θα πει στο σημερινό review της ελληνικής αξιολόγησης

Moody’s: Τι θα πει στο σημερινό review της ελληνικής αξιολόγησης

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες των επενδυτικών οίκων για τη σημερινή ετυμηγορία της Moody’s σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, δηλαδή τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και πρόκειται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του προγραμματισμένου review του αργά τη νύχτα. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που καθιστούν εξαιρετικά ρευστό το οικονομικό περιβάλλον και μπορούν να ανατρέψουν πλήρως τις όποιες προβλέψεις, σίγουρα περιπλέκουν τις αποφάσεις των αναλυτών. 

Σύμφωνα με την Societe Generale, η Moody’s δεν αναμένεται να αλλάξει την αξιολόγηση, καθώς η προηγούμενη αλλαγή της έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022 και άρα είναι πολύ πρόσφατη. Εξάλλου, ακόμα και εάν ο οίκος επιλέξει να αναβαθμίσει την Ελλάδα, η αξιολόγηση αυτή θα απέχει και πάλι αρκετά από την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνουν  οι αναλυτές.

Αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι μία αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, από σταθερές, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μια αναβάθμιση και της αξιολόγησης από το Ba3, τους επόμενους μήνες. «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές», σημειώνουν οι αναλυτές της DZ Bank.

Σημειώνεται ότι το επόμενο προγραμματισμένο review της ελληνικής αξιολόγησης μετά το σημερινό θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες της αγοράς θα εστιάσουν στην κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Απριλίου, όταν θα ανακοινώσει την απόφασή της για την Ελλάδα η S&P. Η Societe Generale έχει δηλώσει πως θεωρεί πιθανή μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα σε  αυτό το review.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Στάσιμη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας 

Fitch για Ελλάδα: Οι εκλογές δεν είναι εμπόδιο σε μια αναβάθμιση, αλλά δεν θα έρθει σύντομα

S&P Global Ratings: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν προκαλεί ανησυχία το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News