Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 11:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στον κατώτατο και τα επιδόματα: Τι δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Οι αλλαγές στον κατώτατο και τα επιδόματα: Τι δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης

(Upd) Τις αλλαγές που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Όπως είπε ο υπουργός αν υπολογιστεί ο μισθός σε 12μήνη βάση με τα δώρα, τότε το μηναίο εισόδημα των εργαζομένων με κατώτατο μισθό φτάνει τα 910 ευρώ. «Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 «γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές». Οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό θα δουν σε ετήσια βάση τρεις επιπλέον μισθούς σε σχέση με το 2019. 
Δεν πανηγυρίζουμε για την αύξηση σημείωσε ακόμη ο ίδιος κάνοντας λόγο για μια «αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας». 

Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας 

Σημείωσε ακόμη πως με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρεται ανοδικά το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και θα φτάσει πλέον τα 479 ευρώ, ενώ αυξάνονται και άλλα 18 επιδόματα που υπολογίζονται με βάση των κατώτατο.

Οι τριετίες

Μιλώντας για τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αυτές θα ενεργοποιηθούν και πάλι για όσους δεν είχαν κλείσει τριετία το 2012 όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. «Πότε θα πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Εξαρτάται από την πορεία της χώρας, από την πολιτική σταθερότητα και τα μηνύματα που θα σταλούν στην οικονομία. Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός». Οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει τριετίες πριν το 2012, για αυτούς που έχουν τρεις τριετίες θα δουν αύξηση έως και 30%. 

Ασφαλιστικές εισφορές 

Μιλώντας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων και έχει προχωρήσει σε μείωση 4,4 ποσοστιαίων μονάδων. «Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού πως μετά τις εκλογές θα μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα το πετύχουμε με την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με δομημένο τρόπο στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό είναι θετικό μήνυμα για τους εργαζομένους αλλά και τους εργοδότες που σέβονται την ασφαλιστική νομοθεσία». 

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το νέο κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως το ύψος του ανέρχεται «στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας». Σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστούν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε, δε, ότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι. 

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν στα 650 ευρώ. Με τη νέα αύξηση της τάξης του 9,4%, δήλωσε, έχουν προστεθεί έκτοτε σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί ετησίως στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιους επηρεάζει

Η ανεργία υποχωρεί, οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν»;

Το στοίχημα της αύξησης των μισθών

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News