Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 10:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιους επηρεάζει

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιους επηρεάζει

Στα 780 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα, ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ύψος του κατώτατου μισθού, ανέρχεται «στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας». Σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστούν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε, δε, ότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι. 

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν στα 650 ευρώ. Με τη νέα αύξηση της τάξης του 9,4%, δήλωσε, έχουν προστεθεί έκτοτε σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί ετησίως στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. 

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. 

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. 

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Υπενθυμίζεται πως στις 11:00 ο Κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας. 

 Ποιους επηρεάζει 

Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι, δηλαδή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχεται στα 583,3 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/εκ περιτροπής. 

Αυξάνονται και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όμως και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα, το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,61 ευρώ και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι, με τη νέα αύξηση από 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα περίπου 478 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Από 1ης Απριλίου θα αυξηθούν όμως και άλλα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ και έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ανεργία υποχωρεί, οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν»;

Το στοίχημα της αύξησης των μισθών

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News