ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές για τους ανέργους – Πάνω από 55.000 άτομα έχουν λάβει ήδη μπόνους 300 ευρώ

Οι αλλαγές για τους ανέργους – Πάνω από 55.000 άτομα έχουν λάβει ήδη μπόνους  300 ευρώ

Αρκετές  είναι οι αλλαγές που θεσπίστηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούν τους ανέργους. Τελευταία αλλαγή αυτή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βάσει του οποίου θεσπίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επιδότηση ανεργίας. 

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για να επιδοτηθεί ο άνεργος υποβάλλει αίτηση για επιδότηση στην αρμόδια υπηρεσία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ή στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του τόπου κατοικίας του μέσα σε 60 ημέρες από τη λύση της σχέσης εργασίας. 

Μπόνους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Πάνω από 55.000 άνεργοι έχουν λάβει ήδη μπόνους 300 ευρώ. Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ  εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), το 33% παραμένει σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Μπόνους 50% 

Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο άνεργος στους 6 μήνες βρει μια δουλειά και λαμβάνει 1.000 ευρώ μισθό, θα συνεχίσει για τους υπόλοιπους 6 μήνες να λαμβάνει το μισό επίδομα του επιδόματος ανεργίας. 

Πότε θα γίνεται διαγραφή ανέργων 

Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στη περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). 

Επίσης, για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.  Υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος όμοιος μάλιστα με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News