Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 13:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακαίνιση ακινήτου με το… ζόρι – Τι πρέπει να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες

Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση που «πέρασε» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανακαίνιση ακινήτου με το… ζόρι – Τι πρέπει να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες

Οι εκπομπές αερίων ρύπων από τα κτίρια θα πρέπει να μειωθούν αισθητά μέχρι το 2030 και να μηδενιστούν μέχρι το 2050. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων –ειδικά παλαιών κτισμάτων που κατατάσσονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία- θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους.

Μπορεί το 2030 –πόσο μάλλον το 2050- να φαίνονται μακρινά αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Πρακτικά, ακίνητα που θα κρίνεται ότι ρυπαίνουν δεν θα μπορούν ούτε να πουληθούν, ούτε να ενοικιαστούν. Άρα, ένα… τσουνάμι ανακαινίσεων έρχεται κατά πάνω μας –με ή χωρίς προγράμματα επιδοτήσεων τύπου εξοικονομώ- και θα πρέπει να προετοιμαστούμε.

Από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται, ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

Όλα τα ακίνητα κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το A (το ανώτερο) έως το G (το κατώτερο). Με βάση τα μέτρα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση; Με μονωτικές εργασίες, βελτιώσεις του συστήματος θέρμανσης.

Και πώς θα τηρηθούν οι προθεσμίες; Ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης η πώληση ή η ενοικίαση του ακινήτου. Άρα, κατά την στιγμή της πώλησης, ή της έναρξης διαδικασίας σημαντικής ανακαίνισης ή της υπογραφής συμβολαίου ενοικίασης, θα εξετάζεται πρώτα η απαιτούμενη βαθμολογία και αν κάποιος δεν την πληροί, θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στις απαιτούμενες επισκευές. Μεγάλο λοιπόν το χρονικό διάστημα αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες τα ακίνητα που θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία ανακαίνισης. 

Διαβάστε επίσης: 

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Οι όροι για την επιδότηση

Καθυστερήσεις στις πληρωμές του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News